Protest2Pride

Roze Zaterdagen gefotografeerd
in de jaren ’80 en ’90

Periode
12 juli – 15 september 2024
Locatie
IHLIA-plein (3e etage OBA Oosterdok)
Gratis toegang
ma-vr: 08.00 – 22.00 uur
za-zo: 10.00 – 20.00 uur

In de tentoonstelling Protest2Pride onderzoekt IHLIA de Roze Zaterdag-protesten van de jaren ‘80 en ‘90 door de lens van fotograaf Marian Bakker. Marian zoomde in op lesbische subculturen, maar haar foto’s laten ook zien wie er in deze periode nog meer vochten voor lhbtiq+-rechten. Ze schetsen een tijdsbeeld van de jaren ’80 en ’90, hoe deze mensen zich kleedden, hun perspectieven, hun strategieën en hoe ze de weg vrijmaakten voor de Pride-vieringen die we vandaag de dag kennen. De foto’s van Marian fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip. 

We nodigen je uit om in de wereld van deze foto’s te stappen en te reflecteren op hoe ze zich verhouden tot de huidige discussies rondom activisme en Pride.

Ook jij kunt bijdragen aan het culturele geheugen voor de toekomstige generaties door jouw momenten van activisme toe te voegen aan de expositie. Hierbij verbreden we de manier waarop we lhbtiq+-protesten en Pride bezien. 

Tekst loopt door onder video en foto’s

Filmpje van opening

Bezoekers van tentoonstelling
We ontvingen van Jantien en Sasja (onderste foto respectievelijk links en rechts)een paar foto’s waarop te zien is dat ze, tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling, hun levensgrote in karton uitgesneden jongere zelf tegenkwamen:

Over Marian Bakker (1944-)
Bakker begon als amateurfotograaf in 1977 met het portretteren van zichzelf en haar vriendinnen, maar al snel kwamen hier reportagefoto’s van feministische en lesbische activiteiten bij. Deze reportagefoto’s werden vooral in feministische en lesbische boeken en folders geplaatst.

In 1981 startte ze met een studie Visuele Communicatie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten om haar werk naar een nieuw niveau te kunnen tillen. Bakkers nieuwe unieke stijl van zwart-witreportagefotografie toont de gelijkheidsstrijd van de tweede feministische golf en legt het dagelijks leven, de organisaties en acties vast van lesbische vrouwen.

In 1993 maakte ze foto’s voor een fotoboek bij het bidboek ter ondersteuning van de actie om de Gay Games naar Amsterdam te halen. Deze actie slaagde en Bakker werkte van 1995 tot 1998 als fotograaf voor de Games. Tijdens de spelen was voor het eerst de foto expositie Lesbian ConneXion/s te zien, samengesteld door Marian Bakker en Traude Buehrman, waaraan zestig fotografes uit vijftien Europese landen meededen, waarvan vijf Oost-Europese landen.

Na de Gay Games reisde Bakker samen met haar partner Ditte Wessels (ook fotografe) met de expositie naar o.a. Ljubljana, Zagreb, Sint-Petersburg, Belgrado en San Francisco. Ze organiseerden er fotoworkshops bij. 

LEES | KIJK | LUISTER

Naast de foto’s in de tentoonstelling vind je op IHLIA Outside the Box nog meer door Marian gemaakte beelden van demonstraties in zeven verschillende steden

LEES | KIJK | LUISTER

Meer informatie over Marian Bakker en de ontstaansgeschiedenis van Roze Zaterdag vind je op de website van With Pride:

> Gon Buurman en Marian Bakker

> Gijsen en de eerste Roze Zaterdag

RANDPROGRAMMA

12jul17:3019:00Opening 'Protest2Pride'Stuur een persoonlijke foto die voor jou een moment van activisme vertegenwoordigt17:30 - 19:00 Gratis toegang, meld je aan:aanmelden@ihlia.nl

22jul17:0018:00Tour 'Protest2Pride'Kom Roze Zaterdagverhalen uitwisselen met fotografe Marian Bakker / Come exchange Roze Zaterdag stories with photographer Marian Bakker 17:00 - 18:00 Gratis toegang, meld je aan:aanmelden@ihlia.nl

10sep19:0020:30Tour 'Protest2Pride'Kom Roze Zaterdagverhalen uitwisselen met fotografe Marian Bakker / Come exchange Roze Zaterdag stories with photographer Marian Bakker 19:00 - 20:30 Gratis toegang, meld je aan:aanmelden@ihlia.nl

Eerdere exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA