It Doesn’t Stop at Images

Representatie van homomannen en queergemeenschappen in de geschiedenis van de fotografie

Pablo Lerma heeft in de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar het concept van mannelijkheid en het gebrek aan representatie van homomannen en queergemeenschappen in de geschiedenis van de fotografie.

Zijn expositie It Doesn’t Stop at Images vertelt met afbeeldingen uit het tijdschrift Homologie (1978-1997) een nieuw verhaal dat het stereotype en de ‘cliché’-beelden van de homogemeenschap doorbreekt.

Drie groepen
Homologie was een cultureel-wetenschappelijke tijdschrift dat publiceerde over de geschiedenis van homoseksualiteit en ontwikkelingen binnen homostudies.

Pablo Lerma heeft dit tijdschrift chronologisch doorgenomen en afbeeldingen geselecteerd die specifiek de ervaringen van homomannen vertegenwoordigen. Deze afbeeldingen heeft Pablo Lerma herschikt en herkaderd in drie thematische groepen.

De eerste groep bevat beelden van het lichaam, de tweede groep bevat beelden over normen en verwachtingen en de derde groep bevat beelden over liefde, relaties en gemeenschappen.

Naast het gedeelte waar het tijdschrift Homologie uit de IHLIA-collectie centraal staat bestaat de expositie nog uit twee onderdelen waarin de representatie van homomannen in de USA en in Spanje wordt uitgelicht.

Over Pablo Lerma
Pablo is geboren in de jaren tachtig in Spanje, woonde daarna bijna zeven jaar in de Verenigde Staten en verhuisde in 2019 naar Nederland. Hij ontdekte zijn identiteit in de jaren negentig en groeide op in een omgeving waarin hij in de massamedia visueel stereotyperende beelden tegenkwam van homoseksuele mannen.

Jaren gingen voorbij, maar deze  stereotypen leven nog steeds. Zelfs de archieven die speciaal voor queererfgoed zijn opgericht hebben vaak weinig alternatieven te bieden. Wanneer je bijvoorbeeld naar familiefoto’s kijkt – een genre in de fotografie dat een sleutelrol speelt in het overbruggen van generaties, het creëren van saamhorigheid en het vormen van collectief geheugen – komt ook hier de homoseksuele gemeenschap zichzelf niet tegen.

Locatie: IHLIA-plein, Oosterdokskade 143, 3 verdieping (OBA Oosterdok)

Periode: 25 november 2021 – 13 februari 2022

LEES | KIJK | LUISTER

Lerma draagt zijn werk op aan het creëren van een ‘tegen-geschiedenis’ van homoseksuele mannen en hun (verdere) families. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de expositie It Doesn’t Stop at Images die hij vorig jaar speciaal voor Pass It On. Private Stories, Public Histories heeft ontwikkeld. Pass It On is een initiatief van FOTODOK

Fotografie expositie op IHLIA-plein: Fabian Landewee


Instagram Livesessies
Tijdens de expositieperiode heeft Pablo twee Instagram Livesessies gehost. Dit is de tweede in een serie van twee waarin Jim van Geel Pablo interviewt:

Tekst loopt door onder filmpje

De vorige sessie vind je hier.

Eerdere exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA