No land for love

Een fototentoonstelling over lhbtq+-asielzoekers

No land for love is een serie portretten van mannen en vrouwen die hun land hebben moeten ontvluchten omdat ze tot de lhbtq+-gemeenschap behoren.

Hoewel Europese landen de lhbtq+-gemeenschap relatief goed accepteren, kan de strijd tegen de vooroordelen en het geweld waar deze mensen voor gevlucht zijn een langdurig proces zijn.

Ons doel is om een dialoog op gang te brengen, stereotypen te doorbreken en maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen met een ander visueel vocabulaire dan gebruikelijk is in de mainstreammedia. Onze wens is om een gesprek op gang te brengen tussen lhbtq+-vluchtelingen, asielzoekers en het publiek.

Fotograaf Jean-Christophe Husson

Deze vrouwen en mannen moesten hun land ontvluchten, geconfronteerd met gewelddadige discriminatie die binnen hun eigen familie begon. Ze werden soms gedwongen tot een huwelijk of verkracht door een naast familielid, ze werden gedwongen om hun huis, hun stad en uiteindelijk hun land en vaak ook hun kinderen te verlaten. Vaak moesten ze ontsnappen aan mensenhandel.

We hebben veel mannen en vrouwen ontmoet uit Syrië, Libië, Oeganda, Sierra Leone, Nigeria en Marokko. We waren diep geraakt door hun verhalen en verbaasd over hun energie, dromen en doelen voor de toekomst.

De portretten
De portretten zijn zwart-witfoto’s, op een witte achtergrond. Dit is een bewuste esthetische keuze. Er is niets anders dan een persoon, met het gezicht naar het publiek. De persoon neemt alles in zich op. Elke foto bevat een uitspraak, een droom, een herinnering of iets anders dat de persoon met de kijker wil delen. De meeste van deze interviews werden tijdens de fotosessie gedaan. Ook dit is een bewuste keuze.

We vragen de persoon die voor de camera staat om hierover na te denken, over zijn of haar woorden. Ze poseren in de wetenschap dat de kijker hun getuigenissen zal lezen, zal horen. De tekst maakt deel uit van het portret.

Locatie: IHLIA-plein, Oosterdokskade 143, 3 verdieping (OBA Oosterdok)

Periode: 19 april – 7 juni 2019

Meer informatie: Fotograaf Jean-Christophe Husson begon twee jaar geleden met zijn werk over lhbtq+-minderheden in Marseille in Frankrijk

Nu werkt hij aan dit langlopende project en is hij een samenwerking aangegaan met producer Andrea Wainer

Eerdere exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA