Exposities

25 november 2021 – 13 februari 2022
It Doesn’t Stop at Images

Exposities zijn het hele jaar op het IHLIA-plein gratis te bezoeken. Volg hierbij de openingstijden van de OBA.

ma t/m vr: 08.00 – 20.00 uur
za en zo: 10.00 – 20.00 uur
RONDLEIDINGEN

Meer weten over deze expositie? Pablo Lerma geeft vijf rondleidingen:

27 januari 2022 (17.30 – 18:30 uur): online rondleiding via >Instagram
Deze middag vertelt hij meer over de totstandkoming van en zijn ideeën achter de expositie. Stuur een DM (Direct Message) vooraf of tijdens de Instagram Live om jouw vragen aan Pablo te stellen. Na afloop vind je de rondleiding ook terug op ons >YouTube-kanaal.

20 en 27 januari & 3 en 10 februari (10.30 – 12.30 uur): vier exclusieve live rondleidingen voor 2 personen
Reserveren via aanmelden@ihlia.nl

It Doesn’t Stop at Images geeft een inkijk in Pablo Lerma’s voortdurende visuele onderzoek. Met de archiefcollectie van IHLIA LGBTI Heritage als uitgangspunt, onderzoekt de kunstenaar de vorming van masculiene en homoseksuele identiteiten in gaypublicaties uit de jaren 70, 80 en 90.
Zijn project beoogt stereotyperende en archetypische representaties van mannelijke homoseksualiteit en masculiniteit binnen de heteronormatieve blik te deconstrueren.

Drie hoofdstukken

Deze tentoonstelling bestaat uit drie hoofdstukken die ieder zijn samengesteld met foto’s en teksten afkomstig uit een afzonderlijk homomagazine: Homologie (Amsterdam, Nederland. 1978-1997), The San Francisco Sentinel (San Francisco, Verenigde Staten. 1974-1995) en Lambda (Barcelona, Spanje. 1978-1995).
De tijdperken die deze publicaties weerspiegelen zijn cruciaal in ­– het nadenken over – de vorming van een mannelijke homoseksuele identiteit en representaties van het homoseksuele mannenlichaam.
De magazines, en daarmee de beelden in deze tentoonstelling, schetsen zowel een vroege emancipatiebeweging als een zekere levensvreugde, maar reflecteren ook de opkomst van de aidsepidemie en de destructieve, traumatische gevolgen van dien.

Persoonlijke en emotionele betekenissen

In deze driedelige installatie nodigt Lerma bezoekers uit om als het ware zijn studio binnen te stappen en zelf met het beeldmateriaal te engageren.
Historische foto’s en archiefbeelden dienen als bronmateriaal, intuïtief door de kunstenaar geselecteerd en daarna stelselmatig gegroepeerd in sprekende constellaties. Los van hun oorspronkelijke context krijgen deze beelden voor Lerma nieuwe, zeer persoonlijke en emotionele betekenissen.
Tegelijkertijd zijn het tools waarmee bezoekers hun eigen stereotypering rondom de representatie van homomannen kunnen confronteren.

Over Pablo Lerma

Lerma is een in Amsterdam gevestigde kunstenaar, uitgever en educator. Zijn artisticiteit ontvouwt zich waar beeld en tekst samenkomen, met een bijzondere focus op visuele archieven en lokaal-culturele bronmaterialen die gaan over concepten als tijd, erosie, identiteit en ’tegenverhalen’.
Lerma’s werk neemt verschillende vormen aan, van fotografische installaties tot (print) publicaties

Pass it on. Private Stories, Public Histories

Deze IHLIA-tentoonstelling is de derde editie van Pablo Lerma’s It Doesn’t Stop at Images. Eerdere uitvoeringen van hetzelfde project vonden plaats bij Fotodok (NL; met het project Pass it on. Private Stories, Public Histories) en Peckham 24 (GB).
Dit is de eerste keer dat de drie hoofdstukken gezamenlijk worden gepresenteerd.
Archief exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA

Agenda

[MEC id=”1825″]

Archief activiteiten

[MEC id=”1896″]

X