Exposities

12 oktober 2022 – 2 april 2023
With Pride: Regenbooggeschiedenis & jij

Exposities zijn het hele jaar op het IHLIA-plein gratis te bezoeken. Volg hierbij de openingstijden van de OBA.

ma t/m vr: 08.00 – 22.00 uur
za en zo: 10.00 – 20.00 uur


RANDPROGRAMMA

11okt17:0018:30Opening expositie 'With Pride: regenbooggeschiedenis & jij'Met gasten Robin Lemònt en Anne Stoof

17mrt19:3021:00[UITGESTELD] With Pride: Regenbooggeschiedenis zijn wijEen inspirerende intersectionele reis onder leiding van Devika ChotoeEr wordt gezocht naar een vervangende datum en locatie


Vanaf 11 oktober, Coming-outdag, staan bij IHLIA scholieren en lhbtiq+-geschiedenis centraal.

Seksuele diversiteit in het onderwijs gaat verder dan aandacht voor dit onderwerp in de biologieles of voorlichting door het COC. Het gaat ook over inclusie: representatie van lhbtiq+-personen en onderwerpen in bijvoorbeeld de geschiedenisles.

Met de tentoonstelling With Pride: Regenbooggeschiedenis & jij wordt hier zichtbaarheid voor gecreëerd en kan het gesprek worden aangegaan aan de hand van de kracht en wijsheid van historische lhbtiq+-personen.

Over With Pride

With Pride is hét verhalenplatform over lhbtiq+-geschiedenis in Nederland. Op With Pride staat het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie centraal.

Het platform is begonnen met honderd vensters en wordt steeds verder aangevuld met nieuwe verhalen. Puttend uit het IHLIA-archief laat With Pride zien dat individuen en organisaties uit de lhbtiq+-gemeenschap door middel van zelforganisatie, lobby, actie en provocatie de samenleving hebben gevormd en hun stempel hebben gedrukt op de Nederlandse geschiedenis van de twintigste eeuw.

Regenbooggeschiedenis & jij

In de tentoonstelling worden tien highlights getoond waarbij zes scholieren in clips vertellen waarom deze geschiedenis hen nu inspireert.

Voor scholieren is dit van belang omdat binnen het curriculum, in de media en in de Nederlandse samenleving deze mensen en onderwerpen nog steeds te eenzijdig en te weinig aan bod komen.

Op heel veel scholen, ook op onze school, wordt er nog steeds heel weinig geleerd over homoseksualiteit en de LGBTIQ+-community. Dus het is belangrijk dat we elkaar dat leren, en dat we elkaar helpen

Sadali Koralege, 17 jaar, Cartesius Lyceum

De geschiedenis van lhbtiq+’ers die zo lang en nog steeds te vaak onzichtbaar is, komt tot leven met de verhalen in de tentoonstelling With Pride. Door zichtbaarheid voor deze onderwerpen te creëren, kun je het gesprek aangaan ondersteund door de kracht en wijsheid van de pioniers op het gebied van lhbtiq+-emancipatie

Lonneke van den Hoonaard, directeur IHLIA
Archief exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA

Agenda

[MEC id=”1825″]

Archief activiteiten

[MEC id=”1896″]