Publicaties

In de afgelopen jaren heeft IHLIA een aantal publicaties uitgebracht en/of bijgedragen aan uitgaven over IHLIA-projecten en -activiteiten.

Hieronder vind je een overzicht.

Podcasts

Roze Reuzen

Wij staan als regenbooggemeenschap op de schouders van Roze Reuzen. In deze podcast gaat historicus Mark Bergsma in gesprek met vijf belangrijke activistische iconen uit onze Nederlandse queergeschiedenis: Maaike Meijer, Lionel Jokoe, Twie Tjoa, Corine van Dun en Marty van Kerkhof. Ze organiseerden, protesteerden en rebelleerden, ieder op hun eigen manier. En dat in een tijd waarin ‘anders zijn’ met argusogen werd bekeken.

Mythe en realiteit; homovervolging tijdens WOII

In de strijd voor lhbtiq+-rechten duikt vaak het schrikbeeld op van de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de cijfers lijken aan te geven dat die vervolging vóór en ná de oorlog veel erger was. Is die vervolging mythe of realiteit? Deze podcast gaat over de hardnekkigheid van het slachtofferschap voor een emancipatiebeweging.

Tentoonstellingscatalogi

De schaamte voorbij

De roerige geschiedenis van hartstocht tussen vrouwen in de literatuur uit de twintigste eeuw

IHLIA opende op 22 maart 2018 de expositie De schaamte voorbij: lesbische zinnen tentoongesteld. De schaamte voorbij toont de roerige geschiedenis van hartstocht tussen vrouwen in de literatuur uit de twintigste eeuw.

Eén jurk zegt meer dan duizend woorden

De invloed van de Rooie Flikkers (1975-1980)

Daar zoemde het plotseling rond in 1975: er waren in Nijmegen homoactivisten de straat opgegaan die provocerend in jurkjes rondliepen en zichzelf Rooie Flikkers noemden. Rooie omdat ze links waren en omdat ook links moest veranderen. Flikkers omdat ze genoeg hadden van de ‘homo die het wel mocht zijn, maar vooral niet mocht doen’.

De intieme blik

Een keuze uit het oeuvre van fotograaf Gon Buurman

Tijdens een vakantie in Frankrijk kwam Gon Buurman (1939) op 40-jarige leeftijd in aanraking met fotografie. Nu geldt ze als één van de belangrijkste vastleggers van de tweede feministische golf. Toch zou de associatie met de vrouwenbeweging alleen haar tekort doen. Ze zag honderden mensen door haar lens. Vooral van lesbische vrouwen maakte ze iconische portretten en ze publiceerde in verschillende (foto)boeken.

Whisper their love

Vintage Lesbian Pulp Covers uit de IHLIA-collectie

IHLIA heeft een unieke verzameling van deze ooit goedkope, maar inmiddels zeer waardevolle paperbacks en stelt met Whisper their love… de mooiste covers tentoon.

Verkeerd geplakt

Hoe posters laten zien wat de LHBT-gemeenschap in 70 jaar wel en niet heeft bereikt

De tentoonstelling zet de acties in historisch perspectief vanaf het schuchtere begin in Nederland en Amerika tot de noodzakelijke bezinning tijdens de aidsperiode. Er is speciale aandacht voor posters uit de commerciële hoek. Aan het eind van de expositie staat de vraag centraal: wat is er in 70 jaar wel en niet veranderd?

‘Bewaar mij voor de waanzin van het recht’

100 jaar strafrecht en homoseksualiteit in Nederland

Opgepakt worden door de zedenpolitie omdat je seks
hebt met een jongere partner? Door je eigen ouders
aangegeven worden vanwege een gevonden liefdesbrief? Het is nu bijna onvoorstelbaar dat dit in Nederland tot in de jaren zestig geregeld voorkwam.

Wie kan ik nog vertrouwen?

Tentoonstelling homoseksueel in Nazi Duitsland en bezet Nederland

Meer dan zestig jaar liggen er tussen nu en het einde van de Tweede Wereldoorlog. De meest gewelddadige oorlog die de mensheid ooit gekend heeft. Er zijn nog weinig mensen in leven die uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe zij die tijd hebben meegemaakt. En dat aantal wordt natuurlijk steeds kleiner. De Tweede Wereldoorlog gaat dus meer en meer tot de geschiedenis behoren.

Queering the Collections

Handreiking Queering the Collections / Jindra Maes
Amsterdam: IHLIA LGBT Heritage, in samenwerking met BHIC (2023)
Queering the Collections, Annual report 2016 / Lonneke van den Hoonaard, Riemer Knoop, Manon S. Parry, Kevin Schram
Amsterdam: IHLIA LGBT Heritage (juni 2017)
Queering the Collections; tips & tricks voor het nog zichtbaarder maken van gender- & seksuele diversiteit in musea en collecties / Samenstelling: Riemer Knoop, Lonneke van den Hoonaard; inleiding: Riemer Knoop, Richard Parkinson
Amsterdam: IHLIA, Reinwardt Academie en de auteurs (2016)
Queering the Collections, seksuele diversiteit in erfgoed / Lonneke van den Hoonaard
In: IP, vakblad voor informatieprofessionals (2015) nr. 4, p. 16-19

Wetenschappelijke publicaties

Pink Life Stories in Amsterdam / Lonneke van den Hoonaard, M. Dranow [transl.]
In: Journal of lesbian Studies 19 (2015) nr. 1, p.
Open Up! LGBT History Coming out the Closet / Sally Johnson, Michel Otten
In: Queers online : LGBT digital Practices in Libraries, Archives, and Museums. Library Juice Press, 2015, p.
Van der Wel, Jack: IHLIA – Making information on LGBTIQ issues in the past and the present accessible and visible, p 158 – 161
In: Ellen Greenblatt (ed.): Serving LGBTIQ library and archives users. Essays on outreach, service, collections and access, Jefferson, North Carolina: McFarland & Company, Inc., Publishers, [2011]

Boeken

Van Gils, Connie (samenstelling): Langoureus verlangen: schrijfsters van nu over Anna Blaman (Amsterdam: IHLIA LGBT Heritage, 2010)
Bakker, Marian met een voorwoord van Joke Swiebel: Oog voor vrouwen, Eye for women: Nederlandse lesbische subcultuur van de jaren tachtig en negentig (Amsterdam: IHLIA LGBT Heritage, 2009)

Onderwijs

Mok, Ineke en Schellekes, Els: HomoLesbi op school: module voor Pabo-studenten bij Monument van Trots (Amsterdam: IHLIA LGBT Heritage, 2008)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA