Gay Games Amsterdam 1998

Het was een mijlpaal in de Roze Revolutie en voor veel mensen een hoogtepunt in hun leven: Gay Games Amsterdam 1998.

De Gay Games is het grootste lhbti-sport- en cultuurevenement ter wereld. De Gay Games 1998 was de vijfde editie van dit evenement en vond plaats van 1 tot 8 augustus 1998 in Amsterdam.

Aan dit breedtesportevenement deden ruim 14.000 deelnemers uit de hele wereld mee. Dat zijn meer deelnemers dan bij de Olympische Spelen.

Veel van deze homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender sporters werden in hun leven in de reguliere sport geconfronteerd met vormen van uitsluiting en discriminatie. Op de Gay Games konden ze sporter zijn én zichzelf.

Een hoogtepunt was de openingsceremonie in de Amsterdam ArenA die op televisie bekeken werd door bijna een miljoen kijkers. Het kippenvelmoment tijdens het deelnemersdefilé met landenbordjes was die ene deelnemer uit Iran. De enige uit zijn homofobe land die als homoseksueel naar Amsterdam was gekomen om te sporten. Een heuse sportheld.

Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998

Op 1 augustus 2023 was het 25 jaar geleden dat dit unieke sport- en cultuurevenement begon.

IHLIA bewaart het archief van dit bruisende evenement, maar wat zijn de verhalen achter al die bijzondere archiefstukken? Samen met oud-deelnemers en -organisatoren verzamelde en deelde IHLIA de herinneringen.

Samen keken we trots terug en genoten van het evenement dat Amsterdam eventjes tot de Gay Way to Europe maakte. De Gay Games kwamen prikkelend tot leven via bekende en onbekende anekdotes en verhalen, filmpjes en foto’s.

Artikelenreeks Movisie
Ook Movisie, hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken, besteedt aandacht aan de Gay Games.

Op de website staat een reeks artikelen met interviews van lhbti’ers die betrokken waren bij de organisatie van het sportevenement.

Lees de interviews op de Movisie-site.

Uit de IHLIA-collectie

IHLIA heeft veel historische documenten over de Gay Games van Amsterdam in de collectie. Zo beschikken we over het archief van de organisatie (omvang ruim 21 strekkende meter). Daarnaast hebben we objecten, foto’s, affiches en publicaties.

Ook heeft IHLIA een dvd samengesteld van ruim een uur met bewegende beelden van dit evenement. De compilatie (circa 4 minuten) die we daarvan maakten, kun je hier bekijken:

T-shirt met op voorkant Gay Gameslogo en tekst: ‘Gay Games Amsterdam 1-8 aug 1998’. Aan de achterzijde hetzelfde logo en dezelfde tekst: ‘Friendship through Culture and Sport’.

Maker: Kees Ruyter

Zilveren medaille met aan voorzijde het logo van Gay Games en de tekst: ‘Gay Games Amsterdam 1998’. Op achterzijde tekst: ‘Friendship through Culture and Sports’
Button ‘1998 aug 1-8 Gay Games 5 Amsterdam’

Maker: Kees Ruyter

Gewichtheffen Gay Games 1998

Fotograaf: Gon Buurman

Giorgi Gurianov for Gay Games Amsterdam 1998 Cultural Program. Een van de zes kunstposters voor de Gay Games Amsterdam 1998, in een beperkt oplage vervaardigd met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Maker: Giorgi Gurianov

Condoomverpakking ‘Durex Official Condom Supplier Gay Games 1998’. Tijdens de Gay Games werden 70.000 gratis condooms verstrekt.

Catherine Opie for Gay Games Amsterdam 1998 Cultural Program. Een van de zes kunstposters voor de Gay Games Amsterdam 1998, in een beperkt oplage vervaardigd met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Maker: Catherine Opie

Zwart T-shirt met opdruk van Amsterdamse huizen met trapgevels in de regenboogkleuren en de tekst: ‘Gay Games Amsterdam, team Frankfurt’.

Games Amsterdam 1998 een terugblik, 2008. Dvd bij gelijknamige tentoonstelling van IHLIA in de OBA

Samenstelling: Marian Bakker en Gemma Rameckers

Gay Games 1998: official souvenir program. Ed.-in-chief: Marleen Slob ; text writer: Faye Jenkins ; contrib.: Marcel Hansink, Jos Versteegen ; transl.: Mark Baker, David Corman ; photogr.: Erwin Olaf, Linette Raven. Amsterdam: Publish / Stichting Gay and Lesbian Games Amsterdam 1998, 1998.

Affiche van de Marathon Gay Games Amsterdam, 8 augustus 1998

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA