FAQ

Op deze pagina vind je een overzicht van de antwoorden op de meest gestelde vragen die we bij IHLIA binnenkrijgen.

De vragen zijn gerangschikt per onderwerp. Dus als je op een van deze thema’s klikt, zie je daar snel je vraag met antwoord.

Hoe kom ik bij IHLIA?

IHLIA bevindt zich op de 3e etage van OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. Lees de routebeschrijving over hoe je bij de OBA kunt komen.

Wat voor collecties heeft IHLIA?

IHLIA heeft de grootste homo- en lesbische collectie van Europa, met meer dan 210.000 titels. Op 1415 meter kastplank zo’n 30.000 boeken, 5400 tijdschrifttitels, 8800 videobanden en dvd’s met speelfilms, documentaires, tv-series en reclamespotjes, 8800 affiches en 16.000 scripties, brochures, werkstukken en nota’s.

Moet ik lid worden van IHLIA om de collecties te raadplegen?

Nee, dit is niet nodig. De toegang tot het IHLIA-plein en het raadplegen van de collecties is gratis. Bij het eerste bezoek worden bezoekers gevraagd een bezoekersinformatieformulier in te vullen. Dit formulier kan ook gebruikt worden bij volgende bezoeken.

Zijn er kosten verbonden aan de dienstverlening van IHLIA?

De toegang tot het IHLIA-plein en het raadplegen van de collecties is gratis. Ook informatievragen via e-mail die snel en eenvoudig zijn te beantwoorden behoren tot deze dienstverlening.

Kan ik opdracht geven tot onderzoek?

Nee, IHLIA is geen onderzoeksinstituut. De dienstverlening van IHLIA is primair gericht op het verstrekken van informatie over de IHLIA-collecties.

Kan ik zelf onderzoek bij IHLIA doen?

IHLIA is een bibliotheek, archief en informatiecentrum waar iedereen welkom is om zelf onderzoek te doen.

Wat is de Roze Kast?

In de ‘Roze Kast‘ staan boeken en films die gaan over lhbtiq+-thema’s. IHLIA is samen met de OBA Oosterdok met dit project begonnen, omdat in bibliotheken ‘roze’ boeken en films, als ze al aanwezig zijn, vaak niet makkelijk vindbaar en zichtbaar zijn.

De eerste Roze Kast staat nu op het IHLIA-plein in de OBA, maar uiteindelijk willen we heel graag dat in zoveel mogelijk Openbare Bibliotheken in heel Nederland deze speciale kast wordt geplaatst.

Is de collectie in de Roze Kast dezelfde als de IHLIA-collectie?

De meeste boeken en dvd’s in de Roze Kast zijn ook in de collectie van IHLIA te vinden. Het verschil is dat de collectie in de Roze Kast uitleenbaar is, in tegenstelling tot de collectie van IHLIA.

Mijn vraag staat er niet bij….

Stuur een mail naar info@ihlia.nl of bel ons via 020-5230837

Organiseert IHLIA ook activiteiten?

Jazeker. Houd onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Daarnaast kun je vrienden met ons worden op Facebook of ons volgen op Instagram om de IHLIA-activiteiten in de gaten te houden.

Ik wil graag iets organiseren in samenwerking met IHLIA. Is dit mogelijk?

Ja, we werken graag samen met organisaties en/of particulieren op het terrein van cultuur, educatie en wetenschap. Stuur je aanvraag naar info@ihlia.nl

Waar kan ik de IHLIA-exposities zien?

De exposities zijn te zien op het IHLIA-plein op de 3e etage van OBA Oosterdok. De exposities kunnen bezocht worden tijdens de openingstijden van de OBA (maandag t/m vrijdag: 08.00 – 22.00 uur / zaterdag en zondag: 10.00 – 20.00 uur).

Zijn er kosten verbonden aan het bezoeken (van de opening) van de exposities?

Nee. Het bezoeken (van de opening) van een expositie is gratis.

Mag ik de expositiestukken fotograferen?

Het fotograferen van de expositiestukken voor publicatie- en/of commerciële doeleinden is alleen toegestaan na overleg met IHLIA. Je kunt je verzoek minimaal twee weken van tevoren indienen via info@ihlia.nl.

Het maken van een persoonlijke foto op het IHLIA-plein en/of het fotograferen van de archiefstukken voor eigen/privégebruik is wel toegestaan.

Is het mogelijk om een expositie te huren?

Ja, veel actuele, maar ook oudere exposities zijn te huur. Stuur je aanvraag naar info@ihlia.nl

Welke archiefcollecties zijn er bij IHLIA? En waar vind ik die?

Op deze pagina vind je het overzicht van de archiefcollecties. Deze zijn ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam en daar ook in te zien. Je kunt in onze archiefcollecties online zoeken via de website van IISG en onze website.

Voor raadpleging van deze archieven is het verplicht om het toestemmingsformulier van het IISG in te vullen.

Welke collecties/archieven heeft IHLIA digitaal?

Een klein gedeelte van ons materiaal is online beschikbaar. Wanneer in de online catalogus op onze website een label staat met Digitaal beschikbaar, is een publicatie digitaal in te zien.

In verband met rechten is de rest van de digitale collectie alleen toegankelijk via de klanten-PC bij de IHLIA-Informatiebalie op de 3e etage.

Daarvoor dien je eerst een afspraak te maken. Een van onze medewerkers zal je dan verder helpen. We werken er hard aan om in de toekomst meer materiaal online beschikbaar te maken.

Hoe vind ik een boek bij IHLIA?

Het merendeel van de boeken staat in het afgesloten magazijn. Een klein deel van de boeken, vooral nieuwe studieboeken en biografieën, staat in een van de twee witte boekenkasten op de 3e etage bij de IHLIA-informatiebalie. Deze kunnen direct, zonder reservering, worden geraadpleegd.

Wil je eerst weten welke boeken dit zijn? In onze zoekmachine hebben deze boeken “ODE3” bij locatieveld staan.

Boeken zonder aanduiding “ODE3”, en die in het magazijn staan, moeten minstens 1 werkdag van tevoren worden gereserveerd. Lees ook gerust onze werkwijze.

LET OP: voor al deze boeken geldt dat deze NIET uitleenbaar zijn.

Staan de boeken gesorteerd op onderwerp?

In de eerste witte boekenkast staan NASLAGWERKEN, BLOEMLEZINGEN en BIOGRAFIEËN.  In de tweede witte boekenkast staan STUDIEBOEKEN.

De boeken zijn alfabetisch geordend, gebaseerd op de signatuurcode die je vindt bij de gewenste titel(s) in de online catalogus.

Hoe weet ik of bepaalde boeken en dvd’s in de Roze Kast staan?

In de online catalogus van IHLIA staat dit vermeld met de notitie ‘roze kast’ in het locatieveld.

In de online catalogus op de OBA-website wordt dit vermeld door de notitie “3e etage ….. ROZE-COLLECTIE” nadat je op de keuze ‘Waar Staat Het?’ hebt geklikt.

Waar kan ik online in de IHLIA-collectie zoeken?

  • Via de online catalogus van IHLIA
  • Via  de online catalogus van de OBA
  • Via de online catalogus van AdamNet
  • Via de online catalogus van Worldcat
  • Via de klanten-PC bij de Informatiebalie van IHLIA.

Ik ben op zoek naar een krant uit … . Is die bij IHLIA in te zien?

IHLIA heeft een groot knipselarchief met daarin lhbtiq+-gerelateerde krantenartikelen uit Nederlandse landelijke dagbladen. Niet alle krantenartikelen worden in onze database ontsloten.

Mocht het opgevraagde artikel in onze database ontsloten zijn, dan kun je het artikel inzien. Knipseldozen op onderwerp en datum zijn te reserveren en in te zien bij de IHLIA-informatiebalie. Hiervoor dien je eerst een afspraak te maken.

Vanaf 2002 worden knipsels alleen digitaal bewaard (text only).

Ik moet een werkstuk schrijven, kunnen jullie mij informatie toesturen?

Vind je het lastig om informatie te vinden over je onderwerp, dan kunnen we je op weg helpen met factsheets en themadossiers.

Daarnaast maken we literatuurlijsten op maat. Vermeld bij de aanvraag van een literatuurlijst wel duidelijk en concreet wat je zoekt (dus het onderwerp, welke taal of talen, land(en), tijdsperiode en als het mogelijk is waarvoor).

Hoe kan ik in het beeldarchief zoeken?

Wij kunnen je helpen bij het zoeken in het fotoarchief via de IHLIA-informatiebalie.

IHLIA heeft ook toegang tot de externe database EBSCO LGBT Life. Hoe kan ik daar gebruik van maken?

De internationale database LGBT Life van EBSCO Host bevat indexen en samenvattingen van artikelen van meer dan 140 belangrijke specifieke lhbti-tijdschriften en meer dan 290 belangrijke specifieke lhbti-boeken en naslagwerken (vooral Engelstalig).

Met deze uitgebreide database hebben we wel nog meer informatie tot onze beschikking en kunnen je daarom nog beter van dienst zijn.

Daarnaast beschikt LGBT Life over de volledige teksten van 55 belangrijke en historisch gezien de interessante lhbti- (wetenschappelijke) tijdschriften, magazines en regionale kranten, zoals AdvocateGay Parent MagazineGLQ: A Journal of Lesbian & Gay Studies en ONE. Maar ook meer dan 100 volledige monografieën en boeken, zoals Classics in Lesbian StudiesHandbook of Research with Gay, Lesbian, Bisexual & Transgender Populations en Queer Theory & Social Change.

Behalve dit materiaal wordt LGBT Life ook verder uitgebreid met grijze literatuur, inclusief nieuwsbrieven, case studies, toespraken etc. Al met al biedt deze database een grote verscheidenheid aan informatie met betrekking tot de volgende vakgebieden: lhbti-rechten, cultuur, werk, familie, geschiedenis, politiek, psychologie, religie, en sociologie.

Helaas is LGBT Life alleen toegankelijk voor onze medewerkers bij de IHLIA-informatiebalie. Het is wel mogelijk dat de bezoekers, samen met onze medewerkers, deze database raadplegen.

Kan ik de collecties van IHLIA lenen?

Nee, vanwege de grote zeldzaamheidswaarde zijn de IHLIA-collecties niet uitleenbaar.

Kan ik de collectie in de Roze Kast lenen?

Ja, de collectie in de Roze Kast is uitleenbaar, via de OBA.

Wat is de procedure om materiaal in te zien?

Maak eerst een afspraak met een informatiedienstverlener. Houd er rekening mee dat er minimaal 1 werkdag zit tussen de aanvraag en het inzien. Zo hebben onze medewerkers voldoende tijd om alles voor je klaar te leggen.

Vergeet niet je IHLIA-Bezoekersinformatieformulier te nemen. Dit heb je nodig om het gereserveerde materiaal in te kunnen zien. Heb je het ingevulde formulier nog niet, neem dan een geldig legitimatiebewijs mee (paspoort/ID-kaart/rijbewijs).

Kun je op de afgesproken tijd toch niet langskomen, geef dit dan z.s.m. aan ons door. Je kunt maximaal 12 items per keer inzien.

Bij de informatiebalie kun je ook gereserveerde video’s/dvd’s bekijken. Het gebruik van een koptelefoon is verplicht. Het audiovisuele materiaal kan door maximaal 1 à 2 personen tegelijkertijd worden bekeken/beluisterd.

Mag ik zelf kopieën maken uit boeken en tijdschriften?

Ja, je kunt zelf kopieën maken van het gereserveerde materiaal. De OBA beschikt over een aantal kopieerapparaten in het gebouw. Het maken van kopieën en afdrukken van documenten kost € 0,10 per pagina. Het is alleen mogelijk om met pin te betalen. 

Het kopieerapparaat/de printer bevindt zich in het midden van de etage, rechts tegenover de roltrap. Je kunt betalen met een tegoedbon (vanaf 5 euro) die te koop is via de betaalautomaat.

Kan ik materiaal bij IHLIA scannen?

Nee, helaas kun je niet zelf scannen. Indien nodig kunnen IHLIA-medewerkers een aantal pagina’s grijze literatuur en artikelen voor je scannen. Hier zijn kosten aan verbonden: 0,50 euro per scan.

Houd er rekening mee dat het scannen een aantal dagen in beslag kan nemen. Boeken kunnen we helaas niet scannen.

Kan ik kopieën bestellen van materiaal? Ook als ze ondergebracht zijn bij het IISG?

Wij kunnen een aantal pagina’s grijze literatuur en artikelen voor je kopiëren/scannen. Het tarief is 0,50 euro per kopie. Wij kunnen complete boeken helaas niet kopiëren/scannen. Het audiovisuele materiaal mag wegens copyrightregels niet worden gedupliceerd.

Voor materiaal dat ondergebracht is bij het IISG dien je eerst contact met hen op te nemen. Aldaar kun je kopieën maken van archiefstukken volgens de regels en tarieven van het IISG.

Ik heb kopieën besteld. Hoe kan ik betalen?

De nota wordt na je aanvraag gestuurd. Hierin staat ook hoe je kunt betalen. De bestelling volgt na betaling.

Kan ik zelf pagina’s van materiaal printen?

Ja, tegen betaling is uitprinten mogelijk. Je kunt betalen met je OBA-pas (met voldoende saldo) of een tegoedbon die te koop is via de betaalautomaat. De printer bevindt zich in het midden van de etage, rechts tegenover de roltrap.

Kan ik publicaties doorsturen naar mijn e-mailadres of downloaden op bijvoorbeeld een usb-stick?

Nee, vanwege copyrightregels kun je deze publicaties alleen inzien.

Een uitzondering hierop zijn publicaties waarvan de auteursrechten vervallen zijn en publicaties waarvoor specifiek toestemming wordt gegeven (meestal te zien op de laatste pagina van de publicatie).

Mag ik pagina’s van het gereserveerde materiaal fotograferen?

Ja, je kunt het materiaal zelf fotograferen met je camera of mobiele telefoon.

Ik wil graag (audio)visueel materiaal, zoals video’s of affiches, gebruiken en/of kopiëren. Hoe zit het met het auteursrecht?

Op vrijwel alle video’s/dvd’s en foto’s/affiches rust auteursrecht. Als je materiaal wilt gebruiken of kopiëren moet je zelf de auteursrechten regelen.

Indien bekend, kan IHLIA je de contactinformatie geven. In andere gevallen moet je zelf de rechthebbende achterhalen.

Hoe kan ik het werk van IHLIA steunen?

Word lid van de Vrienden van IHLIA voor minimaal 40 euro per jaar. Het bijeengebrachte geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld projecten mogelijk te maken of boeken en tijdschriften aan te schaffen die voor IHLIA zelf te duur zijn en, indien nodig, om anderszins financieel bij te springen.

Ook eenmalige donaties zijn welkom. Mail naar info@ihlia.nl voor de mogelijkheden.

Je gift is aftrekbaar van de belasting. 

Hoe word ik Vriend van IHLIA?

Voor een minimumbedrag van 40 euro kun je donateur worden door je gegevens in het Vrienden van IHLIA-formulier in te vullen. Het formulier vind je op de Vrienden van IHLIA-pagina. 

Ook eenmalige donaties zijn welkom.

Je gift is aftrekbaar van de belasting. Stichting Vrienden van IHLIA is erkend als ANBI-instelling.

Kan ik nog meer voor IHLIA doen?

Je kunt contact met ons opnemen via info@ihlia.nl.

Ben je bezig om je testament op te stellen, weet dan dat de Vrienden van IHLIA een goede bestemming is voor een eventueel legaat.

Bij het verhuizen/opruimen vind ik allerlei oud materiaal. Is IHLIA daarin geïnteresseerd?

IHLIA neemt materiaal dat we nog niet hebben graag op.

Is IHLIA geïnteresseerd in oude en nieuwe knipsels?

Nee. We nemen alleen knipsels in digitale vorm op.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA