Chedino

Een documentaire fotoserie over een Zuid-Afrikaanse trans vrouw en haar lange weg om ‘volledig vrouw’ te worden

Deze fototentoonstelling is een indringend portret van Chedino, een trans vrouw die in Heideveld woont, een arme voorstad van Kaapstad in Zuid-Afrika. Fotograaf Julia Gunther volgde Chedino zes jaar lang in haar weg om ‘volledig vrouw’ te worden.

Zoals de meeste Zuid-Afrikaanse trans mensen kon Chedino geen operatieve geslachtsverandering betalen – kosten tussen de dertig- en veertigduizend euro. Haar enige mogelijkheid was om te worden geplaatst op de wachtlijst van de Transgender Clinic in het Groote Schuur-Hospitaal in Kaapstad. Dit is een van de weinige klinieken in Zuid-Afrika die zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van dergelijke geslachtsveranderende operaties. Het bestuur van de West-Kaap financiert echter vier operaties per jaar en er is maar één chirurg in Zuid-Afrika die deze gecompliceerde operaties kan uitvoeren.

Chedino stond twaalf jaar op de wachtlijst van de Transgender Clinic. Ze prijst zichzelf gelukkig want tegenwoordig is de wachttijd voor trans mannen en vrouwen zo’n vijfentwintig jaar. In 2018 ging Chedino’s ultieme wens in vervulling: ze kon als ‘volledige’ vrouw trouwen met haar verloofde Keagan.

Locatie: IHLIA-plein, Oosterdokskade 143, 3 verdieping (OBA Oosterdok)

Periode: 25 oktober 2018 – 27 januari 2019

Meer informatie: Eerder exposeerde fotograaf Julia Gunther bij IHLIA met Chedino and family, over het leven van Chedino voor haar operatie

Eerdere exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA