House of Hiv

De verhalen achter 40 jaar community-initiatieven

Van 19 augustus tot en met 9 september 2022 (en t/m 25 september bij IHLIA!) belichtte House of Hiv de vele initiatieven vanuit de hiv-community’s van de afgelopen veertig jaar. Op verschillende locaties in Amsterdam stonden kamers waarin verhalen uit de geschiedenis van veertig jaar hiv en aids in Nederland te zien waren.

House of Hiv is een initiatief Hello Gorgeous, Mainline, Trans United, Black Queer Archives, Prostitutie Informatie Centrum, IHLIA en de Hiv Vereniging. Zeven community-organisaties die mensen en groepen vertegenwoordigen die disproportioneel door hiv zijn getroffen.

Reis
In de tentoonstelling wordt de reis gemaakt van een levensverwachting van nul tot normaal. Waar aids vroeger het doodvonnis was, vormt hiv vandaag de dag geen bedreiging meer voor de volksgezondheid en is het met de juiste medicatie niet meer seksueel overdraagbaar.

De aandacht voor hiv is hierdoor echter ook afgenomen wat er voor heeft gezorgd dat het nog altijd heersende taboe en stigma door gebrek aan kennis behouden wordt. Een van de doelen van House of Hiv is om dit te doorbreken, zowel binnen kwetsbare groepen die baat hebben bij een hiv-behandeling, als in de samenleving waarbij er vaak nog een onjuist beeld over hiv bestaat.

Verschillende kamers
De door hiv getroffen community’s hebben een belangrijke rol gespeeld in de response op en aanpak van de ziekte. In de tentoonstelling staan vier thema’s centraal die samen het verhaal vertellen van veertig jaar leven en omgaan met hiv: remembering, caring, fighting en healing.

Aan de hand van verschillende kamers, die samen het huis vormen, worden de verhalen achter de initiatieven getoond. Zo kwamen er bijvoorbeeld buddysystemen, werd Aids Memorial Day in het leven geroepen en zetten de community’s allerlei preventieprojecten op, zoals PrEP-workshops.

De kamers worden gevuld met (historisch) beeldmateriaal, kunst- en fotowerken van onder andere Basse Stittgen en Erwin Olaf.

House of Hiv is een huis in aanbouw en met deze tentoonstelling wordt ook een begin gemaakt aan het archiveren van de geschiedenis van het Nederlandse hiv-activisme.

Locatie: IHLIA-plein, Oosterdokskade 143, 3 verdieping (OBA Oosterdok)

Periode: 19 augustus – 25 september 2022

LEES | KIJK | LUISTER

Een kleine online impressie van de expositie is te vinden op IHLIA Outside the Box

Meer informatie: De tentoonstelling was van 19 augustus tot en met 9 september 2022 te zien op verschillende locaties in Amsterdam. De diverse kamers werden ingericht in de gebouwen van Prostitutie Informatie Centrum (PIC), Mainline, Hiv Vereniging, IHLIA, Black Queer Archives, Trans United en Tetterode

Fotografie expositie op IHLIA-plein: Henri Blommers

Eerdere exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA