Kin.

Een kijkje in het eerste Drag King House in Amsterdam – The House of Løstbois

Deze tentoonstelling geeft een bijzondere inkijk in het eerste Amsterdamse dragkinghuis. The House of Løstbois ontstond in maart 2019 vanuit een dragkingacademie georganiseerd door dragtutor en -moeder ‘Taka Taka’ en ‘Father Julius’. Wat aanvankelijk begon als creatief onderzoek naar gender, leidde tot veel meer: een gemeenschap, een support system, een familie en een vreugdebron die pride ver ontstijgt.

Kin omvat een fotoserie door documentair fotograaf Stacey Yates – ook bekend als ‘The Bill Please’ – en is het startpunt van een breder project dat een persoonlijk licht schijnt op de ontwikkeling van een queer universum. Door zijn foto’s te publiceren deelt Bill een vleug van de intieme, persoonlijke momenten met zijn dragfamilie. Tegelijkertijd weerspiegelt deze serie de zoektocht rondom zijn eigen genderidentiteit.

De term ‘kin’ verwijst naar het begrip ‘chosen family’. Wat is er inmiddels niet gezegd over queers en familie? Queers vinden hun gelijkgestemden; afwijzing en afzondering ontketenen het verlangen om als je ware zelf gezien te worden en hierom gevierd te worden. Om werkelijk ergens thuis te horen.

Tijdens de repetities van de Løstbois verdwijnen genderverwachtingen, waardoor ruimte ontstaat voor ontdekking, opwinding en ondersteuning. Club ChUrch Amsterdam is voor de Løstbois hun habitat doordat ze daar structuur, middelen, een repetitieplek, en – uiteraard – een podium aangeboden krijgen. Voor velen dient deze performanceruimte als een veilige, vrije en stimulerende omgeving voor speelse interactie en verkenning.

Het vinden van elkaar was voor de Løstbois als het ontdekken van water in de woestijn. Achter de zware deuren van queer cruiseclub ChUrch stichtten zij een eigen oase.

Locatie: IHLIA-plein, Oosterdokskade 143, 3 verdieping (OBA Oosterdok)

Periode: 14 mei – 24 juli 2022

Meer informatie: Tekst door Liri Dank aka ‘Rock De Bizarre’, mede-oprichter van House of Løstbois

Meer informatie over de fotograaf vind je op de website van Stacey Yates

Fotografie expositie op IHLIA-plein: Fabian Landewee

Eerdere exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA