Ik mag zijn wie er is

Openhartige videoportretten van transgender ouderen

Ondanks alle aandacht voor de diverse groep transgenders blijft tot nu toe de oudere generatie enigszins onderbelicht. Terwijl juist zij, met hun persoonlijke geschiedenis van strijd en opgroeien in een wereld waar het aan acceptatie en kennis ontbrak, zoveel te vertellen heeft.

Eveline van de Putte en Erik Alkema presenteren bij IHLIA een video-installatie met daarin een vijftal openhartige documentaire portretten van transgender ouderen. Hierin vertellen oudere transgenders hun levensverhaal. Op deze manier wordt de problematiek waarmee transgenders te maken krijgen, begrijpelijk en invoelbaar gemaakt.

Deze trans vrouwen, mannen en non-binaire transgenders, die nu eindelijk de mogelijkheid hebben zichzelf te kunnen zijn, vertellen uit eerste hand hoe het in een vroeger van niet zo lang geleden was. Hun verhalen illustreren wat er bevochten en gewonnen is en waarom de hedendaagse positieve ontwikkelingen zo belangrijk zijn.

Met deze persoonlijke verhalen van mensen, die hun gevoelens moesten ontdekken in een tijd zonder voorbeelden, willen de makers laten zien wat geboren worden met genderdysforie en het binaire genderdenken, betekent voor een leven, voor een mens en voor hun omgeving.

De films zijn in het Nederlands met Engelse ondertiteling.

Over Erik Alkema (1974)
Erik Alkema is beeldend beeldend kunstenaar, film- en theatermaker. Daarnaast initieert en organiseert hij sociaal artistieke projecten waarin storytelling, documentaire en co-creatie een prominente rol spelen. Voordat hij zijn studie Audio visueel aan de Rietveld Academie begon, studeerde hij culturele antropologie. Een achtergrond die een belangrijke inspiratie is voor zijn werk.

Naast zijn autonome beeldende werk (textiel sculpturen en wandkleden) maakte hij de afgelopen jaren een serie documentaire portretten en was hij als maker betrokken bij verschillende (jongeren-) theaterproducties.

Over Eveline van de Putte (1966)
Eveline van de Putte is een bevlogen verteller en schrijver van o.a. Stormachtig Stil, levensverhalen van roze ouderen – en Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen.

Eveline is behalve schrijver ook trainer en fotograaf. Ze gebruikt kunst als een middel om taboes te doorbreken en onbekende groepen stem en gezicht te geven.

Sinds maart 2014 reist Van de Putte door Nederland en België met de Tour d’Amour, een dialoog bijeenkomst om seksuele diversiteit en genderidentiteit binnen zorg en welzijn bespreekbaar te maken.

Locatie: IHLIA-plein, Oosterdokskade 143, 3 verdieping (OBA Oosterdok)

Periode: 8 november 2019 – 27 januari 2020

Foto: Still uit DochterDaughter – Erik Alkema

Meer informatie: Deze expositie is onderdeel van het Transgender Ouderen Project, waarbij ook het boek Nieuwe Namen, levensverhalen van transgender ouderen hoort. Meer informatie vind je hier.

Mede mogelijk gemaakt door: het AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst), Club Church, Roze50+, IHLIA en OBA

Eerdere exposities

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA