Persoonlijke verhalen over de rol van seksediversiteit in het leven
Periode
18 december 2024 – 16 februari 2025
Locatie
IHLIA-plein (3e etage OBA Oosterdok)
Gratis toegang
ma-vr: 08.00 – 22.00 uur
za-zo: 10.00 – 20.00 uur
Hoewel de parapluterm lhbtqia+ steeds meer ingeburgerd raakt, is de i van intersekse sterk onderbelicht. De i verwijst naar de ervaringen van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet overeenkomt met de normatieve, binaire interpretatie van een mannen- en vrouwenlichaam; 1 op de 90 mensen heeft een intersekse lichaam.
Voor het oral historyproject Seksediversiteit in Nederland en Vlaanderen zijn vijftien Nederlandse en Vlaamse personen met intersekse ervaringen geïnterviewd. In deze tentoonstelling worden fragmenten van een aantal van hen getoond. In een maatschappij die georganiseerd is op de tweedeling man/vrouw leidt het hebben van een intersekse lichaam tot specifieke sociale en medische ervaringen. Ondanks dat ieder een persoonlijk verhaal heeft, is er ook gemeenschappelijkheid. Binnen verschillende gemeenschappen vindt men verbondenheid wat leidt tot meer trots en zelfverzekerdheid. Een aantal van deze personen zet zich dan ook in voor meer zichtbaarheid, bewustwording en gelijke rechten voor deze groep.
Met grote dank aan de geïnterviewden: Alfred Jonker, Ellen Weisscher, Henk Brouwer, Geert de Vocht, Marleen Henrickx, Petra Klene en Leonne Zeegers.
Samenwerking: De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Miriam van der Have van het NNID, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit; Margriet van Heesch, Universiteit van Amsterdam en Sharan Bala.