Roze gelovige op de Veluwe

Henk W. Pol

Schrijver: Tonnie Cornelissen – van der Veen

Boek 51.

De ondertitel van het levensboek geeft meteen spanning aan. Hoe is het mogelijk om homo te zijn en tevens gelovig en dat ook nog op de Veluwe?

Henk werd geboren in 1947 in een christelijk gezin, dat uiteindelijk uit zeven personen bestond. Elke zondag gingen ze naar de Hervormde kerk in Nijkerk. Er werd dagelijks uit de bijbel gelezen, er werd gebeden en gedankt bij het eten en slapengaan en de kinderen gingen naar een christelijke school.

De vervolgscholen van Henk hadden ook een protestants-christelijke signatuur. Als 21-jarige ging hij aan het werk op een Hervormde lagere school in Wezep. Veertig jaar heeft hij de schoolvereniging, die meer scholen onder zijn beheer had en waar Henk ook werkte, gediend.

In die tijd speelde zijn homoseksualiteit nog niet; die was slechts sluimerend aanwezig, mede door de ideeën en meningen, die hierover toen leefden. Homo’s waren er ‘gewoon niet’ en als ze er toch waren, dan werden ze met de nek aangekeken.

Toen Henks moeder overleed, vroeg hij zich af, wat hij nu eigenlijk als alleengaande wilde. En de sluimerende gevoelens werden langzamerhand wakker. Hoe, dat wordt in dit boek verteld. Evenals zijn strijd om acceptatie van deze gevoelens, zowel voor hem persoonlijk, alsook in zijn familie- en vriendenkring. En voor hem heeft de acceptatie niet geleid tot een breuk met het christelijk geloof en de kerk. Hij voelt zich nu een gelukkige roze gelovige op de Veluwe.

Presentatie levensboek
Tijdens de Village People Salon op 9 maart werd het levensboek van Henk W. Pol gepresenteerd. Henk is een regelmatige bezoeker van de Salon. Met als titel Roze gelovige op de Veluwe schreef Tonnie Cornelissen het levensverhaal van Henk op. Henk (Nijkerk, 1947) werkte en woonde zijn hele leven op de Veluwe. Hij groeide op in een christelijk gezin waar niet over persoonlijke gevoelens werd gesproken.

In zijn jeugd en tijdens zijn werk als onderwijzer op een Hervormde lagere school in Wezep was zijn homoseksualiteit daardoor ook slechts sluimerend aanwezig. Wel bezocht hij bijeenkomsten van Refo Anders, waar hij – na zijn pensionering – Piet ontmoette. Sinds 10 jaar wonen ze samen in Harderwijk en in 2020 trouwden ze voor de kerk in Ermelo. Het levensboek beschrijft ook Henks strijd om acceptatie van zijn homoseksuele gevoelens, zowel voor hem persoonlijk, alsook in zijn familie- en vriendenkring. Voor hem leidde de acceptatie niet tot een breuk met het christelijk geloof en de kerk. Hij voelt zich nu – samen met Piet – een gelukkige ‘roze gelovige op de Veluwe’.

Tijdens de Village People Salon op 9 maart werden de eerste exemplaren van Roze gelovige op de Veluwe overhandigd aan verteller Henk W. Pol en schrijver Tonnie Cornelisse. Daarna bood Henk een exemplaar van zijn boek aan aan Mariëtte Raap, voor de Village People Bibliotheek, en aan zijn man Piet.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA