Denk niet dat je wat voorstelt

Hervy de Miranda

Schrijver: Hervy de Miranda (begeleid en meegelezen door Johanna van der Wees)

Boek 52.

Hervy de Miranda maakt deel uit van verschillende minderheidsgroeperingen. Hij is een man van kleur. Hij is homoseksueel. Hij is kind van een ongehuwde moeder. Hij is geboren uit een Chinese moeder en een Creoolse vader. Waar hoor je dan bij?

En hij werd geboren bij een psychisch niet-gezonde, buitenshuis werkende moeder. Hij werd opgevoed door zijn geliefde oma die echter overleed toen Hervy 12 jaar was. Er was ook eenzaamheid in zijn jeugd en hij had zorgen die een jong kind niet zouden moeten belasten.

Hervy de Miranda weet dit alles echter te doorstaan. Hij ontwikkelt een assertieve zelfredzaamheid in situaties die er echt toe doen en hij zet door bij tegenslag en verdriet. Het had allemaal ook heel anders kunnen uitpakken.

Afgeschermd grootgebracht in de Chinese gemeenschap in Paramaribo, vertrekt hij in zijn eentje als negentienjarige naar Nederland en heeft hij al spoedig de dapperheid om in die nieuwe vrijheid te stappen, vragen te stellen, op onderzoek uit te gaan, zich te manifesteren als homo en zich in studie en werk een plaats aan deze kant van de wereldbol te bemachtigen.

Dit is het verhaal van een doorzetter, die niet dankzij, maar ondanks zijn start in het leven, zijn levensweg heeft vormgegeven met verdraagzaamheid en vergevingsgezindheid.

Niet in de laatste plaats is dit ook een leerzaam verhaal, voor al die mensen die niet tot een minderheid behoren.

LEES OOK: Wat betekende het schrijven van zijn levensboek voor hemzelf, voor zijn familie en voor de lhbtiq+-geschiedschrijving in Suriname? Hervy schreef IHLIA een mail daarover.

‘Het meest was ik geraakt door de reactie van een nicht met wie ik maar zelden contact had. Ze belde mij om te vertellen zeer getroffen te zijn door dingen die ze over mijn jeugd had gelezen, over het ongemak dat ik ervaren had en de negatieve bejegening door sommige familieleden. In een van de verhalen herkende ze het gedrag van haar (overleden) vader en ze schaamde zich voor de dingen die hij tegen mij en mijn moeder had gezegd. Ze had altijd wel een vermoeden dat er iets niet klopte in de relatie tussen de familie en mijn moeder en mij, maar wat er precies speelde dat had ze het nooit precies kunnen duiden. Door mijn verhaal was voor haar een wereld opengegaan.

>Lees meer

Presentatie levensboek
Op 2 juni werden de eerste exemplaren van het levensboek van Hervy de Miranda aan Hervy zelf en aan mede-auteur Johanna van der Wees overhandigd. Met als titel Denk niet dat je wat voorstelt is dit het 52ste levensboek in de collectie Roze Levensverhalen van ILHIA.

Bij de presentatie waren, naast echtgenoot Paul en familieleden (zelfs uit USA), vrienden en kennissen van Hervy ook bezoekers van de Roze 50+-groep in Apeldoorn aanwezig.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA