Het komt zoals het komt

Floris Bakker

Schrijver: Herman ter Balkt

Boek 49.

Floris was drie toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Zijn vader had een schildersbedrijf in Alkmaar. Eén van z’n eerste herinneringen is aan een Duitse soldaat die naakt zwom in het zwembad vlakbij. Op z’n vijfde had Floris al z’n eerste seksuele ervaring met een paar buurjongens. Seks zal de rest van z’n leven een belangrijke plek blijven innemen, en hij vertelt onverbloemd over z’n seksuele avonturen.

Zijn vader overleed toen Floris tien was. Zijn moeder is altijd begripvol geweest voor Floris z’n homoseksualiteit. Hij hoefde dan ook niet ‘uit de kast’ te komen, want ze wist het al. Toen hij tijdens diensttijd en ook later met vrienden thuiskwam, vond zijn moeder het enig: al die mooie mannen. 

Op z’n vijftiende ging Floris werken in een herenmodezaak in Alkmaar: ‘Ik heb nooit iemand verteld dat ik homo ben. Mensen zagen mij, ze wisten het, en ik vond het zelf niet nodig om het te zeggen.’

Floris was een aantrekkelijke jongen. Op zijn 23ste zag hij een advertentie van een modellenbureau, solliciteerde en werd meteen aangenomen. Zijn modellenbaan bleek hij goed te kunnen combineren met z’n werk in de herenmodezaak.

Hij bleef in Alkmaar wonen, maar ging vaak in Amsterdam uit: ‘Dat was toch wel het mekka voor de eenzame homoman. Je vond er veel gelegenheden om je te vermaken.’ Naast talloze avontuurtjes had Floris ook betekenisvolle relaties. De langste en belangrijkste was met Harold, met wie hij 25 jaar lief en leed deelde.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA