Gewoon jezelf blijven

Marianne van der Spek

Schrijver: Tanya van der Spek

Boek 45.

Judo, daken beklimmen en kerstbomen verstoppen in de gymzaal. Hoewel ze anders is dan de meisjes die met poppen spelen en om jongens giechelen, kan Marianne altijd zichzelf zijn. Tot ze op haar 18e een affaire krijgt met een oudere vrouwelijke collega. Ze wordt ziek van dit geheim en neemt zelfs ontslag.

Het Roze Levensverhaal van Marianne van der Spek (Delft, 1947) toont hoe een lesbienne haar eigen weg gaat en alles uit het leven haalt terwijl dit voor vrouwen in die tijd niet gangbaar is. Liefde en vriendschap, vakanties en dubbele banen, koophuizen en renovaties, een koffiehuis, een strandtent en het vertrek van de Randstad naar het platteland.

Er gebeurt veel en tussendoor komt de nodige duisternis voorbij in de vorm van verraad van vrienden, het verlies van dierbaren en de slopende zorg voor een zieke partner. 

Door openlijk lesbisch en financieel zelfstandig te zijn maakt Marianne van haar levensloop een toonbeeld van emancipatie. Haar tip aan lhbt+’ers: ‘Doe geen gekke dingen om erbij te horen. Gewoon jezelf blijven.’

Presentatie levensboek
Op 12 juni overhandigde Herman Boers, coördinator van de collectie Roze levensboeken van IHLIA, de eerste exemplaren van het levensboek Gewoon jezelf blijven aan Marianne en Tanya van der Spek.

Het levensboek van Marianne van der Spek toont hoe een lesbienne haar eigen weg gaat en alles uit het leven haalt terwijl dit voor vrouwen in die tijd niet gangbaar is. Liefdes en vriendschappen, een avontuurlijk en eigenzinnig leven, vakanties en verlies van dierbaren zijn te lezen in dit boek. Maar ook het wonen op het Drentse platteland en de intense zorg voor een zieke partner komen aan bod.

Door openlijk lesbisch en financieel zelfstandig te zijn maakt Marianne van haar levensloop een toonbeeld van emancipatie. Tanya schreef dit levensboek – het 45ste nummer in de collectie Roze Levensverhalen – over haar tante Marianne. Het schrijven van een levensboek was voor Tanya een cadeau. Het verhaal over haar tante leerde Tanya meer over haar familie en gaf ook veel herkenning.

Marianne schonk een exemplaar van haar levensboek aan het Stadsarchief Delft, de stad waar ze geboren en getogen is en die ze nog regelmatig bezoekt. Het levensboek Gewoon jezelf blijven is ook te vinden in de bibliotheek van IHLIA en online.

Herman Boers overhandigde de eerste exemplaren aan Marianne (R) en Tanya van der Spek (L)(foto: Martien Sleutjes)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA