Presentatie nulmeting van queerness in Nederlandse musea

IHLIA LGBTI Heritage, het Queering the Collections-netwerk en STUDIO i organiseren op woensdag 29 september een bijeenkomst waar de resultaten van het zogenoemde Baseline-project worden gepresenteerd.

Baseline is een digitale publicatie van STUDIO i die een verzameling van vijf queer- of kleurperspectieven op hedendaagse Nederlandse museale en erfgoedruimten samenbrengt, geïnspireerd door het Queering the Collections-initiatief.

Met bijdragen van Jo-Ann With, Michel Andrés Forero Parra, Joost Vormeer, Daisy Lambert, en Liang-kai Yu.

LEES: Baseline – een nulmeting van queerness in Nederlandse musea

De ervaringen en analyses in Baseline nemen verschillende vormen aan: essays, interviews, grafisch ontwerp en poëzie. Ze variëren in toon: een direct betoog aan de programmeurs die alleen voorwaardelijk ‘de ander’ uitnodigen, of de analyse van grimmige inclusiestatistieken.

Ze reiken verder dan de witte kubus: diepe duiken in de archieven, dialogen die van Europa naar bondgenoten in Zuid-Amerika reizen.

Van een uitgezoomd onderzoek van de museale geschiedenis van queer-representatie tot het exacte moment waarop het museum zijn bezoeker vervreemdt door een gebaar van othering.

Een veelvoud aan visies en stemmen, in tegenstelling tot een enkel narratief. Zo is deze publicatie ook tot stand gekomen: met een klankbordgroep en projectontwikkeling van queer kunstenaars, activisten en academici.

De verschillende hoofdstukken van deze publicatie komen overeen met verschillende lagen van het museum. Bij het definiëren van deze lagen hebben we een aantal P’s van de Museumvereniging geleend: Programma, Partners, Personeel, en twee van STUDIO-i’s eigen: Pronkstuk – verwijzend naar de collectie van het museum, en Persoonlijk – om de persoonlijke belangen en kwetsbaarheden in en rond de instellingen te benadrukken.

We presenteren Baseline als een model voor hoe de Nederlandse museumsector eruit zou kunnen zien. Een platform dat de inherente variatie en multidisciplinariteit van kunst, verhalen vertellen en onderzoekspraktijken eer aandoet.

Meer informatie over de bijeenkomst >>

De bijeenkomst is in het Engels

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA