Experts over de bijzondere fotocollectie Gerrit Jan Vos

Eind 2020 is de aanvraag van IHLIA LGBTI Heritage in het kader van de Open Oproep 75 Jaar Vrijheid door het Mondriaanfonds toegekend. Het gaat om het project Homoseksualiteit in en rond de Tweede Wereldoorlog, digitalisering en ontsluiting collectie IHLIA LGBTI Heritage.

Uit het project zijn een aantal interessante producties ontstaan, waaronder een artikelenbundel over de fotocollectie van Gerrit Jan Vos.

Bundel Dress to Impress

De fotocollectie Vos is vernoemd naar verzamelaar Gerrit Jan Vos (1962-2017). Vos was een homoseksuele man die lesgaf aan modeopleidingen in Rotterdam en Bielefeld en die in zijn vrije tijd foto’s verzamelde. Zijn fascinatie voor mode, uniformen en mannelijk schoon kleurde mede zijn fotoverzameling. Na het overlijden van Gerrit Jan Vos is zijn fotocollectie aan IHLIA geschonken. Het gaat om zwart-witfoto’s vanaf het eind van de negentiende eeuw tot de jaren 1960.

De foto’s in de collectie Vos bestrijken allerlei thema’s en onderwerpen: van gebouwen tot families, maar een groot deel betreft mannen in uniform, onder andere uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder veel Duitse (para)militairen. Foto’s van soldaten: mannen solo, of mannen in paren of in groepen. Het is onmogelijk om vast te stellen of de geportretteerden op de foto’s homoseksueel of biseksueel waren, maar veel foto’s uit de collectie hebben een homosensibele of homo-erotische ondertoon. De lichaamstaal en gebaren op deze foto’s suggereren een vorm van mannelijke intimiteit die met een gay or queer gaze of door een roze bril als homo-erotisch geïnterpreteerd kan worden.   

De artikelen zijn via onderstaande links te bekijken. Je kunt hiervoor de PDF downloaden, maar ook een webversie bekijken.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA