De transgeschiedenis in Nederland aan de hand van zines uit de jaren 1970 en 1980

Voor Instagram maakt IHLIA filmpjes waarin we onderzoekers interviewen over hun onderzoek in onze archieven en de juweeltjes die ze vinden in de kluis van IHLIA.

In de eerste aflevering van deze nieuwe serie komt Jet aan het woord, een onderzoeksstagiaire bij IHLIA. Hen onderzoekt de transgeschiedenis in Nederland aan de hand van zines uit de jaren 1970 en 1980. Op dit moment leest hen onze hele collectie TenT (Travestie en Transeksualiteit) en Transformatie-zines door, om te begrijpen hoe trans mensen een gemeenschap opbouwden en elkaar op afstand steunden, vóór het internet.

Deze tijdschriften waren een manier om echte, praktische informatie over transgezondheidszorg te delen. In veel nummers namen de redacteuren ‘infokaarten’ op, praktische gidsen over transseksualiteit en transgezondheidszorg. In deze video laat Jet een infokaart zien uit een uitgave van mei 1976 waarin een arts advies geeft over het nemen van hormonen. Jet zegt dat het archief ‘geschiedenis echt laat voelen, terwijl het normaal gesproken abstract is’. Als je in het archief werkt, kun je het fysieke bewijs van het queerleven en de activistische geschiedenis aanraken.

Hoe IHLIA aan deze tijdschriften is gekomen, is niet vastgelegd in ons inventarissysteem. In het verleden was IHLIA een vrijwilligersorganisatie waar verschillende archivarissen hun eigen manier hadden om dingen te doen binnen een computercatalogussysteem met beperkte velden en flexibiliteit. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze tijdschriften door schenking verkregen, maar dit verhaal is niet duidelijk in ons systeem. Tegenwoordig legt IHLIA de herkomst vast van elk object dat we ontvangen.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA