‘Queersearch-Jahrestreffen’ in Zürich; IHLIA-collectie verrijkt met Zwitserse tijdschriften

Op vrijdag 13 oktober zijn Wilfred van Buuren en Gerrit Weßel naar Zürich gereisd om deel te nemen aan het ‘Queersearch Jahrestreffen’, een jaarlijkse bijeenkomst van queererfgoedinstellingen uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Het Queersearch-netwerk heeft als doel om de uitwisseling en samenwerking tussen de verschillende instellingen te bevorderen, en om een gemeenschappelijke online catalogus en onderzoeksplatform te ontwikkelen. IHLIA is lid van Queersearch omdat wij een uitgebreide Duitstalige collectie in ons archief hebben.

Door: IHLIA-collectiemedewerker Gerrit Weßel en hoofd IHLIA-collectie Wilfred van Buuren

Beeld: Een groepsfoto van de Queersearch-groep in Zürich, Gerrit Weßel ontbreekt hier

Dit jaar heeft het Schwulenarchiv Schweiz het Jahrestreffen georganiseerd. Op vrijdag en zaterdag vonden in het Regenbogenhaus in Zürich verschillende activiteiten en lezingen plaats. Er werd onder andere een eerste stap gezet om het project voor een gezamenlijke online catalogus vorm te geven. IHLIA heeft een update over onze laatste projecten gegeven, zoals het kiezen van een nieuw collectiebeheersysteem, de Homosaurus gepromoot en een exemplaar van onze eigen publicatie Dress to impress : the photo collection of Gerrit Jan Vos aan alle instellingen geschonken.

Naast vergaderingen, discussies en workshops
hebben wij ook gezellige activiteiten georganiseerd zoals samen avondeten, het doen van een drankje en een Queere Stadtführung.

Naast de Queersearch-leden waren dit jaar ook de leden van de FHG (Fachverband Homosexualität und Geschichte) te gast. Zij zijn onderzoekers die zich bezighouden met verschillende onderwerpen binnen de queergeschiedenis. Sommige onderzoekers hebben hun onderzoeksprojecten tijdens het Jahrestreffen aan de groep gepresenteerd. Dat waren maar liefst zeven lezingen op de zaterdagmiddag! Tegelijkertijd was deze bijeenkomst een bijzondere kans voor zowel de archieven als ook de onderzoekers om ervaringen met het onderzoek bij queerarchieven uit te wisselen.

Op zondag werd als afsluiting een queerstadsrondleiding door Zürich georganiseerd, waar wij veel over de queergeschiedenis van Zürich en Zwitserland konden leren en ook belangrijke ontmoetingsplaatsen hebben bezocht. Wilfred en Gerrit zijn uiteindelijk weer met volle koffers naar Amsterdam teruggevlogen. De IHLIA-collectie is nu aangevuld met nieuwe en nog ontbrekende Zwitserse homo- en queertijdschriften, zoals bijvoorbeeld het jeugdblad Milchbüechli.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA