Het leven en werk van Nederlandse dichter, schrijver en vertaler Til Brugman

Voor Instagram maakt IHLIA filmpjes waarin we onderzoekers interviewen over hun onderzoek in onze archieven en de juweeltjes die ze vinden in de kluis van IHLIA.

In de tweede aflevering van deze nieuwe serie komt Rozemond aan het woord, een studente Fashion Design die een kunstonderzoeksproject bij IHLIA voltooide.

Rozemond gebruikte het IHLIA-archief om meer te weten te komen over het leven en werk van Til Brugman, een Nederlandse dichter, schrijver en vertaler die leefde van 1888-1958. Til had een relatie met Hannah Höch, een Duitse dadaïstische kunstenares die vaak Tils verhalen en gedichten illustreerde. Hannah Höch was ook een pionier op het gebied van fotomontage en maakte collages met uitsnijdingen van foto’s.

Tekst loopt door onder video

Door haar onderzoek bij IHLIA maakte Rozemond een serie collages die geïnspireerd zijn op de geschriften van Til Brugman. Eén collage is gebaseerd op Tils korte verhaal Scheingehacktes, een absurdistische verkenning van hoe het eruit zou zien als de wereld volledig vegetarisch zou worden, tot de bacteriën aan toe.

Je kunt Rozemonds collages hier bekijken, samen met meer commentaar over haar onderzoeksproces.

We hebben vaak een heel nauwe definitie over onderzoek, iets met een geschreven resultaat en een specifieke structuur, maar er zijn veel verschillende manieren om een onderwerp te onderzoeken en iets nieuws te onthullen. Zoals Rozemond zegt, kan archiefmateriaal bijzonder vruchtbaar zijn voor kunstenaars die een onderwerp vanuit hun nieuwsgierigheid van dichtbij willen bekijken.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA