‘Soms verlang ik terug naar mijn eigen plekje onder de zon’

Leo de Geus

Schrijver: Carolien Rebel

Boek 43.

Voor Leo de Geus (1948) waren jongetjes altijd al leuker om naar te kijken dan meisjes. Door met vriendjes over seks te praten, kwam hij er achter dat homoseksualiteit bestond.

Van zijn puberteit tot zijn twintigste leidde hij een dubbelleven, tot hij zijn ouders vertelde dat hij op jongens viel. Dat viel bij zijn gelovige vader niet in goede aarde. Leo liet zich niet uit het veld slaan, ging in dienst, zocht daarna een woning en ontmoette als snel zijn geliefde Wil, met wie hij een heel actief en sociaal leven opbouwde.

Soms verlangt hij terug naar de oude tijd, zijn beschermde ‘plekje onder de zon’ bij café Chez Jacques, waar een uiltje brandde als er gevaar dreigde.

Leo de Geus is in 2023 overleden

In memoriam Leo de Geus
Bezorgd was ik toen Leo mij enkele weken geleden vertelde dat hij zich niet goed voelde, bloedtransfusies kreeg en allerlei onderzoeken in het ziekenhuis had. Ik wist dat hij aan leukemie leed, maar hier deed hij altijd vrij laconiek over. Ook deze keer was hij optimistisch en opgewekt. We spraken af om half november samen te eten, want dan was hij wel weer opgeknapt, zo zei hij. Ik schrok er enorm van dat hij zo kort na ons gesprek overleden is.

Leo leerde ik kennen tijdens het schrijven van zijn levensverhaal in 2021. Een nuchtere man, oprecht, hartelijk en een kleurrijke verteller. Al vroeg op de barricade en zijn hele leven betrokken gebleven bij de lhbtiq+-gemeenschap.

In de koude wintermaanden groeide de band tussen ons en na de presentatie van zijn levensverhaal in oktober 2021 bleven we contact houden.

En ineens is hij er niet meer. Ik zal Leo erg missen en nog regelmatig terugdenken aan onze fijne gesprekken.

Carolien Rebel

Presentatie levensboek
Op 10 oktober 2021 werd in Roze Salon Humanitas het levensverhaal van Leo de Geus feestelijk gepresenteerd. Carolien Rebel, de schrijver van het boek, overhandigde onder grote belangstelling het eerste exemplaar aan Leo.

Lees het nieuwsbericht hier.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA