Een goede vriend

Rijkjan Sikkel

Schrijver: Michel Otten

Boek 38.

Als jonge jongen weet Rijkjan (1945) zich niet zo goed raad met zichzelf en hoe hij zich moet verhouden tot de rest van de wereld. Dat verandert allemaal wanneer hij in Amsterdam gaat studeren. De homoseksuele jongen is eerst nog onwennig om de stad te ontdekken, maar als hij er vaak op wordt gewezen hoe hij op Gerard van het Reve lijkt, gaat hij alles anders bekijken: “Toen dacht ik opeens dat als ze het aan mij zouden kunnen zien dat ik homo was, ik het net zo goed ook kon zijn.”

Een drukke periode volgt: “Als ik zo aan alles terugdenk, heb ik het idee dat er tussen mijn 20e en mijn 25e heel veel gebeurd is. Hoe heb ik eigenlijk alles in de vijfeneenhalf jaar dat ik in Amsterdam studeerde kunnen proppen? In die periode ontdekte ik ook mijn leiderschapskwaliteiten en de behoefte om een mentor te zijn voor mensen.“ Hij is onder andere de drijvende kracht achter de oprichting van de Amsterdamse Studenten Werkgroep Homoseksualiteit (ASWH).

Een grote tegenslag is wanneer hij op zijn dertigste helemaal instort door een bipolaire stoornis. Dit beïnvloedt zijn verdere leven enorm. Gelukkig ontmoet hij Ko met wie hij een heel lange liefdevolle relatie krijgt en die Rijkjan in rustiger vaarwater weet te brengen.

De laatste jaren staan in het teken van een levensbedreigende ziekte, maar desondanks weet hij er samen met zijn nieuwe liefde Arnold iets moois van te maken. Ook nu nog zetten ze zich samen in voor de homo-emancipatie. Zijn wereld mag inmiddels wat kleiner zijn geworden, maar hij voelt zich in Zaandam helemaal thuis. Met genoegen kijkt hij terug op een rijk leven en de vele inspirerende mensen die hij ontmoet heeft.

Rijkjan Sikkel is in 2021 overleden

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA