Nieuwe IHLIA-expositie over representatie van homomannen en queergemeenschappen in de geschiedenis van de fotografie

Bij IHLIA vertonen we vanaf de eerste week van november de tentoonstelling It Doesn’t Stop at Images van Pablo Lerma.

Lerma heeft in de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar het concept van mannelijkheid en het gebrek aan representatie van homomannen en queergemeenschappen in de geschiedenis van de fotografie.

De expositie It Doesn’t Stop at Images vertelt met afbeeldingen uit het tijdschrift Homologie (1978-1997) een nieuw verhaal dat het stereotype en de ‘cliché’-beelden van de homogemeenschap doorbreekt.

Drie groepen

Homologie was een cultureel-wetenschappelijke tijdschrift dat publiceerde over de geschiedenis van homoseksualiteit en ontwikkelingen binnen homostudies.

Pablo Lerma heeft dit tijdschrift chronologisch doorgenomen en afbeeldingen geselecteerd die specifiek de ervaringen van homomannen vertegenwoordigen. Deze afbeeldingen heeft Pablo Lerma herschikt en herkaderd in drie thematische groepen.

De eerste groep bevat beelden van het lichaam, de tweede groep bevat beelden over normen en verwachtingen en de derde groep bevat beelden over liefde, relaties en gemeenschappen.

Naast het gedeelte waar het tijdschrift Homologie uit de IHLIA-collectie centraal staat bestaat de expositie nog uit twee onderdelen waarin de representatie van homomannen in de USA en in Spanje wordt uitgelicht.

Over Pablo Lerma

Pablo is geboren in de jaren tachtig in Spanje, woonde daarna bijna zeven jaar in de Verenigde Staten en verhuisde in 2019 naar Nederland. Hij ontdekte zijn identiteit in de jaren negentig en groeide op in een omgeving waarin hij in de massamedia visueel stereotyperende beelden tegenkwam van homoseksuele mannen.

Jaren gingen voorbij, maar deze  stereotypen leven nog steeds. Zelfs de archieven die speciaal voor queererfgoed zijn opgericht hebben vaak weinig alternatieven te bieden. Wanneer je bijvoorbeeld naar familiefoto’s kijkt – een genre in de fotografie dat een sleutelrol speelt in het overbruggen van generaties, het creëren van saamhorigheid en het vormen van collectief geheugen – komt ook hier de homoseksuele gemeenschap zichzelf niet tegen.

Pass it on. Private Stories, Public Histories

Lerma draagt zijn werk op aan het creëren van een ‘tegen-geschiedenis’ van homoseksuele mannen en hun (verdere) families. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de expositie It Doesn’t Stop at Images die hij vorig jaar speciaal voor Pass It On. Private Stories, Public Histories heeft ontwikkeld. Pass It On is een initiatief van FOTODOK.

Nu zal It Doesn’t Stop at Images vanaf november te zien bij IHLIA. Houd onze site in de gaten voor meer informatie over de opening.

Afbeeldingen: Foto's komen uit tijdschrift Homologie die Pablo heeft gebruikt in zijn voorgaande expositie in FOTODOK
Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA