Longreads over trans en queer personen en zichtbaarheid in de taal & sekseregistratie

Oud-IHLIA-stagiair Marc van Velzen heeft als onderdeel van zijn onderzoeksstage geschreven voor de website van Transgender Netwerk Nederland.

Het betreft twee longreads die gaan over hoe trans en queer personen zichzelf zichtbaar maakten in de taal en hoe de strijd tegen sekseregistratie in Nederland begon.

Longread Hoe trans en queer personen zichzelf zichtbaar maakten in de taal

“Taal bepaalt wie zichtbaar is en wie buitengesloten wordt. Daarom is het voor mensen die zich geen man en geen vrouw voelen voortdurend een pijnpunt als ze worden aangesproken met ‘hij’ en ‘zij’. Om die reden gebruiken wij sinds enkele jaren de voornaamwoorden ‘hen’ en ‘die’.

“Maar hoe gingen genderqueers en non-binaire personen twintig jaar geleden met taal om? Dit artikel laat de verschillende manieren zien waarop non-binaire personen zichzelf omschreven.”

Longread Niet langer ‘M’ en ‘V’ op het paspoort: hoe de strijd tegen sekseregistratie in Nederland begon

“Over enkele jaren verdwijnt de gendermarker op de identiteitskaart. Dat is een van de beloftes van Minister Van Engelshoven om onnodige sekseregistratie in Nederland te verminderen. Deze beslissing leidt tot gemengde reacties bij transgender personen. Waar sommigen de sekseregistratie graag zien verdwijnen omdat hun ID-kaart niet bij ze past, zien anderen het bezit van een ‘m’ of ‘v’ in het paspoort als een beloning waar hard voor gestreden is.

“Dit spanningsveld over de gendermarker in het paspoort speelt al tientallen jaren. Hoelang is het protest tegen de sekseregistratie in Nederland al gaande?”

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA