Expositie ‘House of Hiv’ opent haar deuren, met randprogramma op 22 augustus en 4 september

Vanaf vandaag is de expositie House of Hiv te zien! En niet alleen bij IHLIA zelf, maar ook op zes andere locaties in Amsterdam. Op 22 augustus zal er een exclusieve rondleiding verzorgd worden in de House of Hiv-kamers van IHLIA en The Black Queer Archives. Daarnaast volgt op 4 september een filmprogramma met als gast Dinah de Riquet Bons.

Beelden
Links: foto gemaakt door Jan Carel Warffemius / collectie IHLIA / Archief Act Up!
Rechts: Donn en Rene, foto gemaakt door Gon Buurman

House of Hiv belicht de vele initiatieven vanuit de hiv-community’s van de afgelopen veertig jaar. Op verschillende locaties staan kamers waarin verhalen uit de geschiedenis van veertig jaar hiv en aids in Nederland te zien zijn.

De tentoonstelling is een initiatief van Hello Gorgeous, Mainline, Trans United, Black Queer Archives, Prostitutie Informatie Centrum, IHLIA en de Hiv Vereniging. Zeven community-organisaties die mensen en groepen vertegenwoordigen die disproportioneel door hiv zijn getroffen.

Verschillende kamers

Al deze community’s hebben een belangrijke rol gespeeld in de respons op en aanpak van de ziekte. In de tentoonstelling staan vier thema’s centraal die samen het verhaal vertellen van veertig jaar leven en omgaan met hiv: vechten, rouwen, zorgen en liefhebben.

Aan de hand van verschillende kamers, die samen het huis vormen, worden de verhalen achter de initiatieven getoond. De kamers worden gevuld met (historisch) beeldmateriaal, kunst- en fotowerken van onder andere Basse Stittgen en Erwin Olaf.

House of Hiv bij IHLIA

Waar het huis al zijn deuren geopend zal houden t/m 9 september, zijn de kamers van IHLIA langer te zien! En wel t/m 25 september

In de eerste kamer staat Janherman Veenker centraal die veel heeft betekend voor de lhbtq+- en later ook de hiv-community. Toen aids opkwam, realiseerde hij zich als een van de eersten in ons land wat voor impact het zou kunnen hebben op de positie van homo’s, sekswerkers en druggebruikers. Ook wordt in deze kamer stilgestaan bij de rol van de lhbtq+-community in de aanpak van hiv en aids, iets wat Veenker stimuleerde. Hoe zij zelf de voorlichting voor de eigen groep en het gezamenlijk rouwen om het verlies van dierbaren vormgaf.

De tweede kamer is een schatkamer vol met bijzondere stukken die in de loop van de jaren zijn nagelaten en ondergebracht bij IHLIA. Met onder meer aandacht voor Jehoeda Sofer en Dolly (Terence) Cook, die vrijwilliger bij IHLIA waren en overleden aan de gevolgen van aids.

Voor de derde kamer – die is samengesteld door de Black Queer Archives – is ervoor gekozen de zwarte geschiedenis in woord of in beeld door een aantal activisten te laten vertellen. Prominente activisten die open waren/zijn over hun seksuele voorkeuren en soms ook over hun hiv-status: o.a. Jerry Haimé, Anne Krul, Mikel Haman en Reggie Williams. Zij creëerden vanaf de jaren tachtig safe spaces en community-initiatieven voor zwarte mensen die al dan niet openlijk queer waren en/of met hiv leefden.

Randprogramma

22 augustus: exclusieve rondleiding door Martien Sleutjes (IHLIA) en Julian Isenia (The Black Queer Archives) | 18:00 – 19:30 uur | IHLIA-plein (3e etage OBA Oosterdok) | gratis
Martien Sleutjes (IHLIA) en Julian Isenia (The Black Queer Archives) openen de House of Hiv-kamers van IHLIA en The Black Queer Archives met een rondleiding. Zij vertellen je over de geschiedenis van hiv binnen queer gemeenschappen aan de hand van de archiefstukken in de tentoonstelling. 

4 september: filmprogramma Queer.Red presents: Sex Worker ActHIVism | 16:00 – 18:00 uur | Prinsenzaal OBA Oosterdok (6e etage) | gratis, gelieve wel te reserveren: aanmelden@ihlia.nl
Prostitution Information Center (PIC) heeft ons uitgenodigd om een kort filmprogramma samen te stellen dat gewijd is aan queer- en trans-, sekswerkers- en hiv-activisme. Na de filmvertoning is er een kort gesprek met Dinah de Riquet Bons, een lokale activiste, die haar persoonlijk verhaal toevoegt aan de films en die deel heeft uitgemaakt van o.a. het hiv-activisme in de afgelopen jaren. 

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA