Documentaire ‘De roze revolutie’ vanaf maandag op tv

Op maandag 10 mei zendt de VPRO op NPO 2 het eerste deel van een vierdelige serie uit waarin maker Michiel van Erp in de historie duikt van de lhbtqia+-beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar.

In 1975 kwam Michiel van Erp erachter dat hij homo is, sindsdien maakt hij deel uit van de lhbtqia+-community en maakt ‘alles mee’. Van de groeiende vrijheden die de beweging veroverde in de jaren 70, de aidsgolf die erop volgde tot de steeds groter wordende intolerantie tegen lhbtqia+’ers heden ten dage.

Van Erp laat het verhaal van binnenuit vertellen door de mensen die
er een halve eeuw geleden al bij waren én degenen die nu van zich laten horen. Archiefbeelden van persoonlijke en gezamenlijke sleutelmomenten omlijsten letterlijk hun verhalen in een speciaal voor de serie ingerichte studio. De persoonlijke gesprekken laten emotionele toppen en dalen zien: de vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat nog steeds bevochten én gevierd moet worden.

Voor de documentaire is ook gebruikgemaakt van archiefmateriaal uit de IHLIA-collectie.


Dankzij IHLIA is een nieuwe rubriek op de site waarin we laten we zien wat schrijvers, programmamakers, kunstenaars, studenten, onderzoekers en beleidsmakers etc. zoal maken en ontwikkelen met hulp van de IHLIA-collectie

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA