De geschiedenis van lhbt in Suriname

Een maand geleden is het boek van Ivan Patrick Liesdek over de lhbt-geschiedenis van Suriname verschenen dat met hulp van de IHLIA-collectie tot stand is gekomen: Love – A History of Hate in Suriname.

Het is de eerste publicatie die gaat over de lhbt-geschiedenis in Suriname, vanaf de koloniale periode tot heden. En het resultaat van zes jaar onderzoek door Liesdek.

Uiteraard is dit boek opgenomen in onze collectie.

Over het boek

Voordat het boek verscheen, was deze geschiedenis als gevolg van taboes, wettelijke en sociale repercussies van een repressieve ‘heteronormatieve’ bevooroordeelde samenleving, een vergeten, verborgen of bewust genegeerd aspect van de Surinaamse geschiedenis. Het is nu officieel en in de juiste context vastgelegd voor en door hen die een fatsoenlijk leven hebben geleid, maar voortdurend onrecht hebben ervaren.

Het onderzoek beantwoordt veel vragen maar stelt ook nieuwe. De ontmaskering van eeuwenoude mythes, misvattingen, verkeerde informatie, bedrog en onderdrukking, ingegeven door de zoektocht en de zucht van de daders naar macht en rijkdom, zou nu hopelijk, met een beter begrip van het gruwelijke verleden, deuren moeten openen en een toekomst helpen opbouwen die gebaseerd is op vrijheid en rechtvaardigheid.

Een toekomst die gelijkheid biedt voor iedereen, inclusief degenen die nog steeds verstrikt zijn in sociale en soms een doctrine van afgoderij.

Meer informatie

Als je meer wilt weten over de lhbt-geschiedenis van Suriname is er een Facebookpagina beschikbaar, alsmede een website: LGBT History Suriname.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA