Zoeken in de site

17 maart: lezing Maurice van Lieshout in volle Torenkamer over de eerste generatie homoactivisten in Nederland rond 1900

Als we denken aan het begin van homoactivisme komen al snel beelden van de 60’er, 70’er en 80’er jaren omhoog. De Roze Zaterdag in Arnhem, de kranslegging bij de Dam, de aidsprotesten. Toch was dit niet de eerste keer dat homoseksualiteit werd besproken in Nederland. Op 17 maart kwam Maurice van Lieshout een lezing geven waar hij ons meenam terug de tijd in, naar het eind van de 19e eeuw en het begin van het homoactivisme in Nederland.

In de volle Torenkamer in OBA Oosterdok werd ons in anderhalf uur verteld over de levens en carrières van zes mannen die aan het eind van de 19e eeuw al voor een meer gelijkwaardige behandeling van homoseksualiteit pleitten.

De lezing riep veel vragen en discussies op die naderhand tijdens de borrel werden besproken: wat is activisme? Wanneer kan iemand met recht ‘activist’ worden genoemd? Hoe zit het met de rol van vrouwen in de geschiedenis van homo-activisme? Vond dit niet plaats of hebben we er simpelweg (nog) geen bewijs voor kunnen vinden?

Vrienden en niet-Vrienden wisselden meningen en perspectieven uit gebaseerd op hun kennis en ervaring.

De lezing werd georganiseerd ter ere van Queer Geschiedenismaand door de Vrienden van IHLIA (VvI). De VvI steunt het archief met financiële donaties. Met dit geld worden bijvoorbeeld de roze levensverhalen, tentoonstellingen, de scriptieprijs en andere activiteiten (deels) financieel ondersteund. Als dank aan de Vrienden organiseert de VVI elk jaar een nieuwjaarsreceptie en een aantal activiteiten. Deze lezing was gratis voor Vrienden als dank voor hun schenking, maar was ook open voor niet-vrienden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Maurice van Lieshout, oktober 2023

Over Maurice van Lieshout

Maurice van Lieshout (1953) publiceerde vanaf de jaren tachtig verschillende boeken en artikelen over de Nederlandse lhbti-geschiedenis. Hij is een actief lid van Queer U Stories, een collectief dat de Utrechtse lhbti-geschiedenis onderzoekt en de resultaten daarvan verspreidt via een website en andere media. Hij werkt aan een boek over de eerste generatie homoactivisten en met twee co-auteurs aan een boek over de Utrechtse queergeschiedenis.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA