Kroniek van een rijk en veelkleurig leven

Charles Ide

Schrijver: IHLIA-vrijwilliger en geredigeerd en aangevuld door Ronald Brouwer

Boek 55.

Charles is geboren in 1955. Hij heeft een onbezorgde jeugd genoten, zonder complexen over zijn seksualiteit. Hij heeft nooit echt aansluiting gezocht bij het homo-uitgaanscircuit, maar ontmoette er wel Floris Michiel van Kessenich (‘de Roze Jonker’), oprichter van de Donderdagavond Eet Club, en werd zo een van de eerste bestuursleden van de DEC.

Bij de DEC leerde hij op zijn 25ste zijn toekomstige levensgezel Ronald – toen 35 en diplomaat – kennen. Dat was in 1981.

Charles besloot zijn leven verder met Ronald te delen en is drie jaar later meegegaan naar een reeks van buitenlandse posten in de diplomatieke dienst. Zij hebben zich er samen voor ingezet dat Buitenlandse Zaken vaste gayrelaties heeft erkend en dezelfde rechten heeft toegekend als aan heterorelaties. Dat was in 1986.
Dit ging niet zonder slag of stoot en levert mooie verhalen op uit die tijd en ook van later, op andere posten van Buitenlandse Zaken: Mexico, Duitsland, de Baltische staten, Stockholm, Athene, Londen en Brazilië. Ze hebben mede hierdoor een grote internationale vriendenkring.

Sedert Ronalds pensionering in 2005 zijn beiden steeds actief gebleven, met Charles als de drijvende kracht, niet alleen vanuit Amsterdam, maar ook in en vanuit Zuid-Frankrijk (Cagnes sur Mer) en Berlijn, waar ze woningen hebben.

Aan de Amsterdamse Prinsengracht bewonen ze een mooi laat-17e-eeuws monument, dat door de jaren heen door hen fraai is gerestaureerd.

Overhandiging levensboek aan Charles Ide

Op 13 december 2023 overhandigde Martien Sleutjes de exemplaren van het Roze Levensverhaal aan Charles Ide. Met als titel Kroniek van een rijk en veelkleurig leven beschrijft het boek het leven van hem en zijn levenspartner gepensioneerd diplomaat Ronald Brouwer.

Charles schonk een exemplaar van zijn levensverhaal aan de minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Bruins Slot. Zijn motivatie daarvoor:

Er is een bijzondere reden dat dit levensverhaal aan u toegaat. In het tweede gedeelte van mijn levensverhaal staan de ervaringen opgetekend van mij en mijn echtgenoot-levenspartner van gepensioneerd diplomaat Ronald Brouwer, toen nog ongehuwd samenlevend, in de Buitenlandse Dienst/Buitenlandse Zaken, en over ons initiatief voor – en wegbereiding van – gelijke rechten op Nederlandse ambassades voor ongehuwde lhbt’ers.  

Mede door onze acties was Nederland het eerste land in de wereld, dat in 1987 ongehuwde homoseksuele en lesbische diplomaten gelijke rechten verschafte. Dit ging niet zonder de nodige strijd binnen het ministerie, waar met name in de politieke top bezwaren bestonden (het functioneren van de Dienst zou in gevaar komen).

Ik laat het aan u over of u mijn mening deelt dat het lezen van deze geschiedschrijving de huidige diplomaten een rake blik kan geven op hoe het was om in de 80’er jaren als ongehuwd koppel op Buitenlandse Zaken de strijd aan te gaan met de gevestigde orde, en het nagestreefde doel – gelijke rechten voor ongehuwde homoseksuele en lesbische stellen – te zien verwezenlijkt.

Thans is het, gezien het door Buitenlandse Zaken en Nederland gevoerde positieve lhbti-beleid, nauwelijks nog voorstelbaar hoe lastig en problematisch het leven voor homoseksuele en lesbische diplomaten in het buitenland was. 

Het komt m.i. de geschiedschrijving en de kennis terzake van het huidige diplomatieke corps ten goede als u dit relaas binnen het ministerie en posten in het buitenland brede verspreiding zoudt geven’

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA