Vanaf 13 april: lesbische comics en cartoons bij expositie ‘Graphic Sapphic’

Gevoed door vrouwen- en homo-emancipatie en de opmars van feministische en lhbtiq+-pers, werden comics en cartoons met lesbische inhoud steeds prominenter in het Verenigd Koninkrijk en Nederland van de jaren 70 tot de jaren 90.

Deze expositie neemt de bezoekers mee terug naar die tijd en toont strips en cartoons uit de collectie van IHLIA en de persoonlijke archieven van de tekenaars. Daarnaast zijn clips te zien waarin de tekenaars over hun werk en de context vertellen waarbinnen het tot stand kwam, evenals andere objecten en interactieve elementen waardoor de comics tot leven komen.

Bezoekers krijgen de mogelijkheid te zien hoe comics en cartoons gebruikt werden om lesbische levens, relaties, culturen en gemeenschappen zichtbaar te maken, stereotypes over lesbiennes uit te dagen en feministische en pro-lhbtiq+-ideologie te verspreiden.

Ook toont de expositie hoe deze tekeningen het veranderende maatschappelijke en politieke landschap reflecteerden en lesbiennes hielpen om hun eigen identiteit en relatie tot andere lhbtiq+-groeperingen, met een gezonde dosis humor, te onderzoeken.

In een speciaal daarvoor ingerichte leeshoek kan je meer ontdekken over de tentoongestelde werken en andere strips uit dit tijdperk.

De tentoonstelling is samengesteld door Vasiliki Belia (PhD-kandidaat aan de Maastricht University) als onderdeel van het onderzoeksproject Redrawing feminism: graphic narrative engagements with the feminist past, ondersteund door het NWO.

Afbeelding: Comic door Kate Charlesworth (1993), logo door Jo Nesbitt (1997)

OPENING
Op 13 april is de opening met een gesprek met de curator en een drietal striptekenaars. Meer informatie over het programma volgt.

Datum: 13 april
Tijd: 19:00 – 20:00
Plaats: Ronde Zaal | OBA Oosterdok, 2e verdieping
Aanmelden: via aanmelden@ihlia.nl

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA