Unieke database homo/lesbische horeca

Op de eerste spontane homodemonstraties halverwege de jaren zeventig in Amsterdam en Nijmegen volgde in 1979 een massaal protest in Roermond tegen de onderdrukking van homomannen en lesbische vrouwen door kerk en staat. We eisten een volwaardig bestaan. Eendracht maakt macht.

Duizenden mensen kwamen uit de kast en speldden buttons op hun jas en canvas tas met teksten als ‘Liever Lesbies’ of ‘Flikker’. Met elkaar vierden ze hun bevrijding in de talloze bars en discotheken die als paddenstoelen uit de grond schoten. De aanvankelijk duimdikke deuren met uitstekende spijkers om potenrammers tegen te houden, werden in de loop der jaren vervangen door glas. De opstand was sociaal gezien een succes, gelijke rechten zouden volgen.

Tijdens de aidscrisis in de jaren tachtig moesten veel etablissementen hun deuren sluiten, de clientèle stierf of bleef weg uit angst voor besmetting. Weer later werd met de opkomst van dating-sites en -apps de noodzaak voor speciale ontmoetingsplaatsen minder, een nieuwe slag voor de homohoreca. De overgebleven kroegen zijn nu vaak open to all. Hier en daar b(l)oeit echter nog een special interest bar waar fetisj-feesten georganiseerd worden! Ook dat laten we zien aan de hand van merchandise.

Historypin

Vanaf nu is een overzicht te raadplegen van de Nederlandse homo/lesbische horeca door de jaren heen. IHLIA heeft in samenwerking met horecakenner Peter Koop van Reguliers.net deze unieke Gay&Lesbian Nightlife database op Historypin gelanceerd.

Historypin is een online platform bedoeld om mensen te verbinden met hun eigen geschiedenis en die van hun sociale omgeving. Iedereen kan op Historypin foto’s en verhalen delen en deze plaatsen in de tijd en op de kaart.

Screenshot van de Historypin over de homo/lesbische horeca

Doe ook mee

Heb je aanvullende informatie voor ons, zie je foutjes, of heb je nog merchandise die we mogen gebruiken, zoek dan contact met Connie van Gils: connie@ihlia.nl of Peter Koop: info@reguliers.net.

Plus: kom je ergens, neem dan een dingetje voor ons mee, een bingokaart, entreebewijs of een plastic glas met de naam van de bar! (een fotootje ervan is ook goed!)

Gaykrantartikelen

Peter Koop schreef voor de Gaykrant artikelen over de geschiedenis van enkele homozaken

Artikel over de aanstaande sluiting van de Haagse homobar annex dancing.

De Stairs opende in 1984 en heeft het dus maar liefst 36 jaar lang weten vol te houden. Telde Den Haag in 1975 nog zo’n 12 homocafés, na de sluiting van Stairs zullen er nog slechts vier over zijn.

Artikel over homocafé April dat tien jaar geleden definitief haar deuren sloot.

Ter gelegenheid hiervan een beschrijving van de opkomst en ondergang van wat ook letterlijk het meest kleurrijke café van de Amsterdamse homohoreca was; ook nu nog door veel mensen gemist.

Artikel over lunchroom Downtown die vijftig jaar geleden in de Amsterdamse Reguliersdwarsstraat opende.

De eerste homozaak in Nederland waar de bezoekers zich niet meer achter gesloten ramen en deuren verborgen.

Artikel over de horecazaken van Manfred Langer. “Hij werd wereldberoemd met zijn extravagante homodisco iT, maar veel minder bekend is dat hij ook een aantal andere zaken heeft gehad.”

In het artikel worden deze voor het eerst beschreven. De informatie hiervoor is onder andere tot stand gekomen door dit IHLIA-project!

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA