Toekenning ‘Open Oproep 75 jaar vrijheid’ door het Mondriaan Fonds voor IHLIA-project over WOII

Onlangs is de subsidieaanvraag van IHLIA voor het project ‘Homoseksualiteit in en rond de Tweede Wereldoorlog. Digitalisering en ontsluiting collectie IHLIA LGBTI Heritage’ door het Mondriaan Fonds toegekend.

Uit onderzoek is het nodige bekend over homoseksualiteit en de Tweede Wereldoorlog, maar er is ook nog veel onbekend. Het doel van het project is dan ook om de bekendheid met het onderwerp homoseksualiteit in de Tweede Wereldoorlog te vergroten.

Voor onderzoekers wordt het daardoor beter mogelijk nieuwe informatie over het onderwerp te vinden. En een breed geïnteresseerd publiek kan via eerstehands getuigenissen meer te weten komen over hoe het was om als homoseksueel in een onvrije samenleving te leven. Door deze vaak nog onzichtbare verhalen zichtbaar te maken, blijft de geschiedenis leven en kunnen we er blijvend aan refereren.

Beter vindbaar

Het project maakt het WOII-bronnenmateriaal uit de IHLIA-collectie beter toegankelijk door het te digitaliseren en beschikbaar te maken via de IHLIA-website, IHLIA’s digitale bibliotheek en de website van Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) Oorlogsbronnen.nl. De IHLIA-selectie hierop wordt flink uitgebreid: van de momenteel 800 bronnen naar maar liefst 2500. Door de beschrijvingen te vernieuwen en verbeteren worden deze beter vindbaar.

Het materiaal dat wordt gedigitaliseerd en full-tekst doorzoekbaar wordt gemaakt bestaat uit boeken (non-fictie en fictie), grijze literatuur, tijdschriften en losse artikelen over het onderwerp. Onder meer afkomstig uit de ‘Schorer Bibliotheek’. Daarnaast gaat het om ruim 900 foto’s mannen in uniform uit de periode rond de Tweede Wereldoorlog, uit de fotocollectie van Gerrit Jan Vos.

IHLIA en Oorlogsbronnen.nl

IHLIA participeert sinds 2019 in het Netwerk Oorlogsbronnen. Binnen dit project worden ook de andere deelnemers van Netwerk Oorlogsbronnen gestimuleerd om in hun eigen collectie te zoeken naar items over homoseksualiteit in de Tweede Wereldoorlog.

Naar verwachting komen de gedigitaliseerde WOII-bronnen uit de collectie van IHLIA volgend jaar online beschikbaar via Oorlogsbronnen.nl en www.ihlia.nl.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA