Onze serie ‘Roze levensverhalen’ is opgenomen als voorbeeld in het Faro-programma van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Bij het programma staat erfgoedparticipatie centraal.
Voor de Roze levensverhalen wordt erfgoed ingezet om de sociale acceptatie van lhbti’ers te bevorderen en om huidige en toekomstige generaties te informeren én inspireren. Bij het project krijgen ouderen de kans om zelf hun verhaal te delen. Daarmee maken zij het erfgoed van de toekomst en verwerken zij hun eigen verleden.
Beeld: foto bijeenkomst presentatie van de Roze Levensverhalen (gemaakt door: Gemma Rameckers)
Het Europese Verdrag van Faro
Erfgoed brengt mensen samen en zorgt ervoor dat de omgeving, die snel verandert, vertrouwd blijft. Het Europese Verdrag van Faro benadrukt deze maatschappelijke en verbindende waarde van erfgoed en het belang van deelname door de samenleving.
Op de website van het RCE over het programma Faro staan voorbeelden van projecten waarvan anderen kunnen leren en die een inspiratie vormen voor ieder die te maken krijgt met erfgoed. Een van de voorbeelden is dus het Roze Levensverhalenproject:
Het doel van ‘Roze levensverhalen’ is om de huidige en toekomstige generaties bewust te maken van de persoonlijke en maatschappelijke strijd die roze ouderen hebben gevoerd. Daarnaast krijgt de deelnemer de kans om, vaak voor het eerst, zijn of haar levensverhaal te delen. Het archief van IHLIA, inclusief de boeken van ‘Roze levensverhalen’, is een belangrijk stuk erfgoed. Informatie over de lhbti-geschiedenis wordt behouden en tot leven gebracht.