Oproep: wie heeft er nog foto’s van de eerste Roze Zaterdag?

Roermond, 1979. In januari van dat jaar had bisschop Gijsen van Roermond in Elseviers Magazine vanuit het geloof homoseksuelen tot tweederangsburgers verklaard. Enkele maanden later, op zaterdag 14 april, de dag voor Pasen, trok een stoet van meer dan 4000 homo’s, lesbo’s en vrienden van hen door de binnenstad van Roermond onder de slogan ‘Gijsen, flikker op’.

IHLIA is nu op zoek naar meer foto’s van die dag. Misschien was je zelf wel aanwezig bij de demonstratie of weet je iemand die foto’s heeft van de protestactie. Stuur ze dan naar ons op! Hierdoor wordt ons archief nog completer en draag je bij aan het vastleggen van de lhbti-geschiedenis.

Beeld: Foto’s van de demonstratie (fotograaf: Hans van der Weijden)

Hoewel we blij zijn met elke foto, hopen we toch voornamelijk op afbeeldingen die van een goede kwaliteit zijn en waarin duidelijk mensen te herkennen zijn. Stuur in ieder geval een mailtje naar Annelies van Brink via annelies@ihlia.nl. Zij houdt zich bezig met de beeldcollectie van IHLIA. We horen graag van je!

Achtergrond demonstratie

Op de website With Pride vind je meer informatie over deze demonstratie. Martien Sleutjes beschrijft daarin de achtergronden van de eerste Roze Zaterdag. Hij noemt daarin het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) die hebben geleid tot moderniseringen in de rooms-katholieke kerk.

Maar in de ogen van de paus in Rome waren de Nederlandse katholieken te ver doorgeslagen in hun ontwikkeling. In 1972 werd de ultraconservatief Jo Gijsen tot bisschop van Roermond benoemd, waarmee de hoop en de verwachtingen van progressieve Limburgse katholieken de grond in werd geboord.

Dat de angst hiervoor terecht was bleek in 1979 toen Gijsen in een interview in Elsevier Magazine zei dat hij praktiserende homoseksuelen de sacramenten zou weigeren. Voor gelovige katholieken zou dat erop neerkomen dat ze de kerk uit werden gezet. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. Via het COC Venray werd besloten tot een protestactie.

De tegenwerking was opvallend: de organisatie moest uitwijken naar een tent op de Maaskade omdat alle locaties in Roermond zelf (zogenaamd) bezet waren. De organisatie rekende op 500 deelnemers, maar het werd al snel duidelijk dat dat er meer zouden worden. De kranten schatten het op 4000 tot 6000. Bij het bisschoppelijk paleis werd een petitie aangeboden die was ondertekend door 8614 mensen. Gijsen liet zich niet zien.

Als je meer wilt weten, zoals over waar de naam Roze Zaterdag vandaan komt lees dan het hele artikel op de With Pridewebsite.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA