26jan13:0016:00WikiVrijdagDeze maand bij IHLIA; Thema is queerexpressie in mode, met een inleidende lezing verzorgd door Rozemond Natter13:00 - 16:00 Gratis toegang, meld je aan:via link Meer informatie

Details

De WikiVrijdag wordt georganiseerd door de Gendergap Werkgroep van Wikimedia in samenwerking met IHLIA LGBTI Heritage en Atria en vindt iedere maand plaats, afwisselend bij Atria en IHLIA.

Ons doel: deelnemers in staat stellen om zelf meer vrouwgerelateerde en/of lhbti-onderwerpen te beschrijven op Wikipedia.

Deze maand komen we samen bij IHLIA. Thema is queerexpressie in mode, verzorgd door Rozemond Natter (2002, zij/haar), derdejaarsstudent Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Rozemond Natter: ‘Twee priemende ogen staren ons aan vanuit een bleek gezicht met een hoge hoed op, daaronder zien we een gesteven overhemd met een grote zwarte jas en grijze handschoenen. Het zelfportret van Romaine Brooks (1923) zou er voor haar tijdgenoten uit kunnen zien als een schilderij van een man of een typische modieuze ‘garçonne’. Echter, de kleren die Brooks draagt, verwijzen voor ingewijden naar wat we nu zouden omschrijven als queer-zijn. Romaine Brooks was de partner van de Amerikaanse schrijver Natalie Clifford Barney, ze hadden een relatie die ruim vijftig jaar duurde. 

Brooks en Barney maakten onderdeel uit van de groep kunstenaars en schrijvers die in de jaren 20 en 30 aan de Rive Gauche woonden, het culturele stadsdeel van Parijs. De kleding van lesbiennes en andere queer personen zoals Brooks en Barney was in deze tijd erg belangrijk en veelzijdig, maar de signalen die die kleding uitstraalden werd niet altijd opgevangen door de rest van de maatschappij. In mijn lezing vertel ik jullie graag meer over queer personen die met hun verschijning proberen hun identiteit te laten zien.’ 

Voor de WikiVrijdagen word je om 13:00 uur verwacht op de locatie waar je tot 16:00 uur vrij kunt werken aan artikelen op Wikipedia.

De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor zowel startende als ervaren Wikipediabewerkers. Wij zorgen voor een prettige omgeving waarin we samen werken aan artikelen op Wikipedia. Ervaren Wikipedia begeleiders helpen je bij je eerste of vervolgstappen op Wikipedia en/of Commons.

Hier kun je ideeën opdoen: > https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/LHBT/Nog_te_doen

Alvast thuis aan het werk? Bekijk dan deze >introductievideo of duik in de >handleiding schrijven voor Wikipedia.

>Meer informatie over het aanmaken van een account en veel tips vind je hier

Inschrijven

De bijeenkomst is gratis. Om te weten hoeveel mensen we kunnen verwachten, vragen we je om je in te schrijven.

> SCHRIJF JE IN

NEEM EEN LAPTOP MEE ALS JE KOMT

Meer lezen

Tijd

(Vrijdag) 13:00 - 16:00

Locatie

IHLIA (OBA Oosterdok; zaal 3.1)

OBA Oosterdok; Oosterdokskade 143, 3e verdieping

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA