22okt19:0021:00Wear the Archive: T-shirt customizing workshop19:00 - 21:00

Details

Wear the  Archive! Tijdens deze workshop, in het kader van IHLIA’s huidige tentoonstelling LGBTshirtQIA+, kun je zelf T-shirts aanpassen door origineel en historisch drukwerk uit het IHLIA-archief te hergebruiken!

IHLIA LGBTI Heritage is er trots op haar voortdurende samenwerking met zinester Rae Parnell (aka Raezor Beam) voort te zetten en dit keer in samenwerking met modeontwerper Yamuna Forzani door op donderdag 22 oktober een zogenoemde queer T-shirt printing and decorating workshop te presenteren.

De workshop volgt een soortgelijk creatief proces als zine making, waarbij je wordt aangemoedigd om nieuwe betekenis te geven aan bestaand materiaal uit de IHLIA-archieven. T-shirts kunnen een zeer expressief hulpmiddel zijn; ze kunnen worden gebruikt door gemarginaliseerde gemeenschappen om zich te uiten en met elkaar te communiceren, zowel met personen binnen als buiten die gemeenschappen. Dit blijkt ook uit het zeer uitgebreide assortiment van T-shirts in onze huidige LGBTshirtQIA+-tentoonstelling.

Tijdens deze workshop worden de deelnemers uitgenodigd om zich te laten inspireren door het werken met het originele historische materiaal uit het IHLIA-archief zoals zines en ander drukwerk dat de basis zal vormen voor collages die op T-shirts zullen worden gedrukt. Bovendien worden deelnemers aangemoedigd om de shirts te queeren door versieringen, verf en stoffen toe te voegen en op de shirts aan te brengen met behulp van snij- en naaitechnieken. Er is geen voorkennis van naaien, het maken van collages of afdrukken nodig.

Er zijn mogelijkheden om foto’s te maken van je creaties aan het einde van de workshop.

? ? ?

Deze workshop wordt gehouden bij IHLIA LGBTI Heritage (in OBA Oosterdok) met de inachtneming van de afstandsregels van het RIVM met betrekking tot COVID-19. Hierdoor is de capaciteit zeer beperkt. Het bijwonen van deze workshop is gratis, maar registratie is nodig. Je kunt dit doen door te mailen naar aanmelden@ihlia.nl

? ? ?

LGBTshirtQIA+ toont een aanzienlijk deel uit de T-shirt collectie van IHLIA LGBTI Heritage. Vijf stukken worden belicht ¬ – elk uit verschillende periodes, gebieden en (sub)culturele achtergronden – en voorzien van hun eigen context in de vorm van interviews, essays, beelden en gedichten. Fotograaf Ari Versluis plaatst deze verhalen in het heden; op deze manier wordt de geschiedenis gedragen door huidige lhbtqia+’ers.

Alle shirts in de tentoonstelling vertellen ons iets over, of maken deel uit van, belangrijke momenten in lgbtqi+-geschiedenis. LGBTshirtQIA+ nodigt je uit om hier met een open blik naar te kijken, in te zoomen en te fantaseren over de verschillende belangrijke verhalen die alle 327 T-shirts uit de IHLIA-collectie met zich meedragen.

? ? ?

Rae Parnell (alias RaeZor Beam) is een in Den Haag gevestigde onderzoeker, schrijver en kunstenaar. Hij doet healing werk en community building door middel van het organiseren van workshops en wil het proces van zine making gebruiken om queer en trans gemeenschappen van kleur te archiveren. Hoewel hij momenteel bewegingsgericht werk onderzoekt, keert Rae vaak terug naar zine making om zijn ervaringen en de wijsheid van de gemeenschap om hem heen te archiveren.

? ? ?

Yamuna Forzani is een kunstenaar, ontwerper en LGBTI+-activist. Tijdens haar studie aan het KABK Den Haag is ze begonnen met het ontwikkelen van kleurrijke stoffen met uitdagende prints en graffiti-geïnspireerde tags in TextielLab, Tilburg. De outfits die ze met deze stoffen maakt, dienen als een vorm van persoonlijke expressie en zijn geïnspireerd door de ballroomscene, waar Forzani zelf deel van uitmaakt. Haar beeldtaal speelt met het lichaam en seksualiteit, de psychedelische esthetiek uit de jaren 60, de huidige visuele cultuur van sociale media en kitsch.

Meer lezen

Tijd

(Donderdag) 19:00 - 21:00

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA