26julHele dag26oktVisible FacesPortretten van Turkse homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders(Hele dag)

Details

De tentoonstelling Visible Faces toont – in samenwerking met IHLIA – een reeks portretten en videobeelden van Turkse homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Journalist Cigdem Yuksel wil de zichtbaarheid van Turkse LHBT’ers bevorderen en het taboe binnen de Turkse gemeenschap over dit onderwerp ter discussie stellen.

Homoseksualiteit is binnen de Turkse gemeenschap nog altijd een gevoelig onderwerp waar men nauwelijks over spreekt. Zowel in Turkije als in Nederland komt de homo-emancipatie binnen deze groep moeizaam op gang. Nog altijd verschijnen er in de Turkse media berichten over eerwraak, mishandelingen en discriminatie jegens homo’s en transgenders. De acceptatie van homoseksualiteit is nihil en praten erover wordt niet gedaan. Niet alleen in Turkije maar ook in Nederland ontbreekt het aan dialoog onder Turken. Angst voor sociale veroordelingen en verstoting dwingen Turkse LHBT’ers vaak tot een dubbelleven waarin ze worstelen met cultuur, religie en tradities.

Middels deze reeks portretten uit Amsterdam en Istanbul wordt er voortgeborduurd op de discussie die is ontstaan in de Turkse gemeenschap na de participatie van de Turkse boot aan de Gay Pride vorig jaar. Om het taboe te kunnen doorbreken moet deze discussie voorgezet worden, immers iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn, ongeacht seksuele voorkeur, religie en cultuur.

De portretten en videobeelden tonen de moed van Turkse homo’s, lesbiennes, biseksuelen die openlijk uitkomen voor hun geaardheid. Dit is nieuw en bemoedigend voor andere jonge Turkse (maar ook Marokkaanse) homoseksuelen die steun zoeken in hun proces om uit de kast te komen.

26 juli jl. werd de tentoonstelling onder grote belangstelling officieel geopend. MVS was erbij en maakte een impressie van deze middag. Is het filmpje niet te zien? Bekijk dan de reportage op YouTube.

Cigdem Yuksel gaf onlangs ook aan dagblad Trouw een interview over dit onderwerp. Lees het artikel Turks én homo, als je er niet over spreekt, is het er niet.

Meer lezen

Tijd

Juli 26 (Vrijdag) - Oktober 26 (Zaterdag)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA