22mrt17:3021:00Uitreiking IHLIA-ScriptieprijsOp zoek naar de beste scriptie op het gebied van de lhbtqi+-geschiedenis in Vlaanderen en Nederland17:30 - 21:00

Details

IHLIA LGBTI Heritage is het afgelopen halfjaar op zoek gegaan naar de beste scriptie op het gebied van de lhbtqi+-geschiedenis in Vlaanderen en Nederland.

Jaarlijks schrijven tientallen studenten aan universiteiten of hogescholen een scriptie over een lhbtqi+-historisch onderwerp. Helaas verdwijnt veel van dit materiaal in de spreekwoordelijke lade. Dat is natuurlijk jammer. Om dit onderzoek zichtbaarder te maken en te belonen reikt IHLIA tweejaarlijks een scriptieprijs uit voor de beste lhbtqi+-historische scriptie.

Prijsuitreiking

Een van de drie genomineerden mag op 22 maart a.s. de prijs voor beste scriptie in ontvangst nemen. De winnaar ontvangt een cheque ter waarde van €750 en de mogelijkheid om een artikel te publiceren in tijdschrift Historica.

De prijsuitreiking zal feestelijk worden verrijkt met een bijeenkomst met als thema De zin en onzin van labels.

Maart is Queer Geschiedenismaand, maar wie voelt zich aangesproken door queer? Waar eerst lhbt gangbaar was, zie je steeds vaker lhbtia of lhbtq en wat te denken van de asterisk* om meer identiteiten aan te duiden. Hoe belangrijk is seksuele identiteit in deze maatschappij? Hoe navigeer je tussen de intersecties van gender en seksualiteit? Wanneer zijn labels functioneel en wanneer niet? Deze vragen en meer zullen deze avond centraal staan.

In de lezing ‘Queering Eugenia Falleni‘ onderzoekt post-doc onderzoeker Saartje Tack de implicaties van het (her)interpreteren van personen uit het verleden op basis van hedendaagse interpretaties van identiteit. ​​

Rapper, songwriter en producer Babs op de Beat is niet in een hokje te stoppen en schopt dan ook graag tegen de stereotypes rond gender en seksualiteit die door de maatschappij worden opgelegd. De track Die/Hun, zal live te horen zijn en is een ode aan genderdiversiteit en een middelvinger naar ouderwetse genderrollen.

Moderator Bo Hanna gaat met Saartje en Babs in gesprek over de zin en onzin van labels.

De avond is live bij te wonen bij IHLIA in OBA Oosterdok (aanmelden via aanmelden@ihlia.nl) en via een livestream.

Het programma start om 17:30 uur.

Deze prijs en de uitreiking worden gefinancierd door de Vrienden van IHLIA. Nog geen donateur? Word hier lid!

Meer lezen

Tijd

(Dinsdag) 17:30 - 21:00

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA