11augHele dag10sepMonument van TrotsOver de betekenis van het Homomonument in het leven van mensen(Hele dag)

Details

Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Aan de voet van de Westerkerk werd een uniek en imposant monument onthuld ‘om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie.’

Nu, na dertig jaar, is het monument dé plek voor de LHBTI-community uit binnen- en buitenland om er bloemen te leggen op één van de driehoeken, hun overleden dierbaren te gedenken, hun huwelijk te vieren, hun vrienden en vriendinnen bij één van de feesten te ontmoeten, protestbijeenkomsten te houden en actie te voeren.

Tentoonstelling, website en documentaire

Ter ere van het monument is bij IHLIA tien jaar geleden de tentoonstelling Monument van Trots – met bijbehorende website – ontwikkeld waarin verschillende mensen zijn geïnterviewd over de betekenis van het monument in hun leven.

Ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum is deze expo in een nieuw jasje gestoken en aangevuld met nieuwe verhalen én is de website aangepast. Neem snel een kijkje op: www.monumentvantrots.nl.

Ook is er een documentaire door Sebastiaan Kes gemaakt die op 5 september op het Homomonument in première ging. De film toont de emancipatiestrijd van de Nederlandse LHBT-beweging in heden en verleden, geeft een beeld van de diversiteit van de hedendaagse LHBT-gemeenschap en benadrukt de ononderbroken relevantie van het Homomonument.

Monument van Trots is op het Homomonument in première gegaan: in de openlucht en vrij toegankelijk voor iedereen, in de geest van het monument. De presentatie van de avond was in handen van Dolly Bellefleur en ontwerpster Karin Daan en initiatiefnemer Bob van Schijndel waren bij de première aanwezig. Stadszender AT5 zond de documentaire later die avond uit.

DEZE TENTOONSTELLING IS TE HUUR
De tentoonstelling bestaat uit 19 “banieren” in alle kleuren van de regenboog.

De teksten en foto’s zijn gedrukt op doek en worden ingehangen in aluminium frames. Het opzetten van de tentoonstelling is nogal specialistisch en moet derhalve worden uitgevoerd door een IHLIA-medewerker.

‘Uitleenvergoeding’ op aanvraag.

Meer informatie: info@ihlia.nl

Meer lezen

Tijd

Augustus 11 (Vrijdag) - September 10 (Zondag)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA