19aprHele dag21julLost & FoundVerloren voorwerpen: transgender beeldproductie(Hele dag)

Details

Transcreen, het Amsterdamse Transgender Filmfestival, zal in samenwerking met IHLIA een tentoonstelling opzetten over de politiek van de beeldvorming die plaatsvindt bij het maken van beelden over transgender. Lost & Found: Transgender Image-Making (Verloren Voorwerpen: Transgender beeldproductie) zal bestaan uit kunstvoorwerpen, video-installaties, sociale media-campagnes, debatten met kunstenaars en workshops.

Transcreen wordt tweejaarlijks georganiseerd in Amsterdam en het aantal inzendingen groeit met iedere editie. Gemiddeld trekt het festival 1500 bezoekers uit Nederland en het buitenland. Deze expositie is een mogelijkheid voor bezoekers van het festival en van IHLIA en een breder publiek om kennis te nemen van en verbanden te leggen met de politiek van keuzes die rond het genereren van beelden door en over transgenders speelt. Door middel van de interactie met kunstenaars en verhalen die zich in de media afspelen wordt het publiek zich bewust van de politiek rondom de (re)presentatie van transgenders, de onrechtvaardigheid die hier een rol kan spelen, de doelen die door transgender-emancipatie nagestreeft worden en de keuzes van transgenderkunstenaars hieromtrent.

De expositie is rondom drie thema’s gerangschikt: Ondergesneeuwde Verhalen, Surplus Creativiteit, Vinden en Documenteren.

Het thema Ondergesneeuwde Verhalen bestaat uit verhalen van minderheden, bureaucratische absurditeiten die ontstaan bij het hebben van een meerduidige identiteit.

Surplus Creativiteit gaat over de onderdelen die overblijven, buiten het bereik en zichtbaarheid van het publiek na het maken van een film of videowerk: storyboards, props, stills etc. Hier nodigen we filmmakers van het festival uit om deze voorwerpen met het publiek te delen, om zowel inzicht te geven in hoe de films tot stand kwamen en welke keuzes daarbij van belang zijn.

Veel kunst van transgenderkunstenaars draait om Vinden en Documenteren van beelden rondom transgenderisme. Echter, in het werk van Manual Ricardo Garcia komen we op de prachtige portretten uit van transmannen die hij gedurende een twee jaar durende wereldreis opzocht en tegenkwam.

Team

Eliza Steinbock, Willemijn da Campo, Mijke van der Drift (TranScreen) samen met Gemma Rameckers (IHLIA).

Meer lezen

Tijd

April 19 (Vrijdag) - Juli 21 (Zondag)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA