01decHele dag10febLiving by NumbersEen terugblik op 35 jaar hiv/aids(Hele dag)

Details

Op 1 december 2016 werd aan de oevers van ‘t IJ een monument onthuld dat de vorm heeft van een telraam. Want de getallen rond hiv en aids zijn groot, nog steeds groot. Het motto van het monument is ‘we tellen af naar een wereld zonder hiv en aids’.

De tentoonstelling op het IHLIA-plein richt zich op de achtergronden van het monument. Hoe het herdenken van overledenen aan aids de laatste jaren is veranderd in gedenken van het grote probleem dat hiv en aids wereldwijd en in Nederland nog altijd is.

Werkzame medicijnen

Aids werd in 1981 voor het eerst geconstateerd. Vijftien jaar later kwamen er werkzame medicijnen op de markt. Het aantal sterfgevallen liep snel terug. Daarna werd door betere preventie de opgaande lijn van nieuwe infecties omgebogen.

Door de juiste medicijnen is een langer leven met hiv in Nederland werkelijkheid geworden.

De tentoonstelling blikt terug op 35 jaar hiv en aids. En kijkt ook vooruit met portretten van mensen die leven met hiv. Ook de visie van UNAIDS, een programma van de Verenigde Naties dat de wereldwijde reactie op de hiv/aidsepidemie moet coördineren, wordt getoond.

Opening 1 december 2016

Bekijk het filmverslag dat van deze goed bezochte bijeenkomst is gemaakt. Met dank aan MVS Gaystation, die onvermoeibaar de actualiteit in onze community vastlegt!

En voor nog meer historische achtergrond over dit virus heeft IHLIA in samenwerking met Gay.nl een artikel geschreven waarin wordt teruggekeken op de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw: de piek van de aidsepidemie in Nederland.

Meer lezen

Tijd

December 1 (Donderdag) - Februari 10 (Vrijdag)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA