26jan13:0013:30Lezing 'Queerexpressie in de mode'Verzorgd door Rozemond Natter, derdejaarsstudent Fashion Design 13:00 - 13:30 Toegang:gratis

Details

Rozemond Natter (2002, zij/haar), derdejaarsstudent Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, zal een lezing verzorgen over queerexpressie in de mode. De genderidentiteit en genderstereotypen in de mode, vooral aan het begin van de twintigste eeuw, heeft haar interessegebied.

Rozemond Natter: ‘Twee priemende ogen staren ons aan vanuit een bleek gezicht met een hoge hoed op, daaronder zien we een gesteven overhemd met een grote zwarte jas en grijze handschoenen. Het zelfportret van Romaine Brooks (1923) zou er voor haar tijdgenoten uit kunnen zien als een schilderij van een man of een typische modieuze ‘garçonne’. Echter, de kleren die Brooks draagt, verwijzen voor ingewijden naar wat we nu zouden omschrijven als queer-zijn. Romaine Brooks was de partner van de Amerikaanse schrijver Natalie Clifford Barney, ze hadden een relatie die ruim vijftig jaar duurde. 

Brooks en Barney maakten onderdeel uit van de groep kunstenaars en schrijvers die in de jaren 20 en 30 aan de Rive Gauche woonden, het culturele stadsdeel van Parijs. De kleding van lesbiennes en andere queer personen zoals Brooks en Barney was in deze tijd erg belangrijk en veelzijdig, maar de signalen die die kleding uitstraalden werd niet altijd opgevangen door de rest van de maatschappij. In mijn lezing vertel ik jullie graag meer over queer personen die met hun verschijning proberen hun identiteit te laten zien.’ 

Wikivrijdag

Deze lezing is een onderdeel van de maandelijkse Wikivrijdagen, afwisselend op de locaties van IHLIA en Atria. Deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf meer vrouwgerelateerde en/of lhbtiq+-onderwerpen te beschrijven op Wikipedia. Vaak is er een thema verbonden aan een schrijfmiddag, zoals deze dag queerexpressie in de mode.

Mocht je je niet opgegeven hebben voor deze Wikivrijdag, maar ben je wel geïnteresseerd in het onderwerp en de lezing dan ben je gewoon van harte welkom! Na de lezing kun je de zaal verlaten, maar je mag altijd (vrijblijvend) meedoen met het beschrijven van onderwerpen als het je leuk lijkt.

Meer lezen

Tijd

(Vrijdag) 13:00 - 13:30

Locatie

IHLIA (OBA Oosterdok; zaal 3.1)

OBA Oosterdok; Oosterdokskade 143, 3e verdieping

Gerelateerd(e) programma(\'s)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA