05novHele dag31janInside OutFoto-expositie over de diepgevoelde persoonlijke overtuiging van transgenders dat hun genderidentiteit niet overeenkomt met het bij de geboorte vastgestelde geslacht(Hele dag)

Details

IHLIA’s nieuwe expositie Inside Out vertelt het verhaal van Robin, die de transitie van meisje naar jongen onderging.

Özden Karababa, de fotografe:

“Ik ken Robin nu zeven jaar, net zolang als ik in Nederland woon. Toen ik haar ontmoette, leek ze mij een gewoon meisje van 11 jaar oud. Maar nog geen jaar later hoorde ik dat ze heel erg gepest werd op school omdat veel kinderen haar een buitenbeentje vonden. Ze ging naar een andere school, maar dat was niet onmiddellijk een verbetering, ze ging problematisch gedrag vertonen, werd brutaal en ging drinken en roken.

Transformatie

Na veel praten werd voor iedereen duidelijk dat Robin vond dat haar genderidentiteit niet overeenkwam met het bij haar geboorte vastgestelde geslacht. Uiteindelijk heeft ze haar ouders ervan overtuigd dat ze van geslacht wilde veranderen.

Ik raakte geïnteresseerd omdat de transformatie van een meisjeslichaam naar een jongenslichaam voor mij een onbekend fenomeen was. Maar nu weet ik dat het in ieders omgeving kan gebeuren, in ieders familie, en zonder directe aanleiding. Daarnaast vond ik het onderwerp ‘pesten’ belangrijk. Zelfs in het tolerante Nederland worden dagelijks veel kinderen en volwassen mensen gepest vanwege hun anders zijn. Deze twee onderwerpen vormden mijn motief om dit documentair foto-project te realiseren en daarmee deze zaken aan de orde te stellen.

Proces

De uiteindelijke vorm van mijn project is het resultaat van drie jaar werk. Ik heb Robin gevolgd in het ziekenhuis, op school, in de gym, thuis en op het werk. Ik heb interviews gedaan met vrienden en met familieleden van meerdere generaties. Aan de hand van foto’s en interviews wil ik de transformatie van Robin van meisje naar jongen in beeld brengen en inzicht geven in het complete proces van geslachtsverandering. Hiermee wil ik een bijdrage leveren aan de maatschappelijke acceptatie van dit ‘fenomeen’.”

Als mijn project een paar mensen van gedrag kan laten veranderen, is het voor mij al geslaagd

Özden Karababa

Meer lezen

Tijd

November 5 (Donderdag) - Januari 31 (Zondag)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA