15nov(nov 15)07:0013dec(dec 13)19:00Expositie 'Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland' op reisTU Eindhoven(november 15) 07:00 - (december 13) 19:00

Details

Transgender zijn is geen hype, het heeft altijd bestaan. Niet het woord of het concept, maar de mensen zijn er altijd geweest. Door de geschiedenis heen zijn transgenders grotendeels onzichtbaar geweest. Deze tentoonstelling brengt hun verhalen aan het licht.

Ik heb geleefd op basis van wat mijn hart me vertelde. Ik heb mijn hele leven moeten vechten. Dat moet ik nog steeds. Terwijl ik in een bar zit te praten met iemand, zal er nog altijd iemand naar een ander fluisteren: ”weet je, dat is echt een kerel, dat is een flikker”. Zelfs vandaag de dag! Wanneer houdt het op? 

Maar ik ben blij hoe de dingen zijn gelopen. Ik heb veel van de wereld gezien: Parijs, Berlijn, Nice, Brazilië, Argentinië, Marokko. Ik heb gedanst, opgetreden, de hoer gespeeld, zelfs in de gevangenis gezeten. Als ik als meisje geboren was, was ik waarschijnlijk huisvrouw geworden met veel kinderen. Bah, zo saai

Aaïcha Bergamin (1932-2014)

Aaïcha’s levensverhaal is een van de vele verhalen die worden verteld in deze tentoonstelling, gemaakt door historicus Alex Bakker en IHLIA.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van transpersonen in Nederland van de jaren vijftig tot nu. Het toont hun lange strijd met uitsluiting en vooroordelen die langzaam heeft geleid tot meer emancipatie en erkenning. Persoonlijke verhalen laten zien hoeveel moed er voor nodig was voor mensen om in al die decennia gewoon zichzelf te zijn. 

De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag 15 november t/m dinsdag 13 december 2022 op maandag t/m vrijdag: 07:00 – 19:00. In het weekend is de tentoonstelling gesloten.

Deze tentoonstelling wordt samen met > Compass georganiseerd. Leden van Compass verzamelden cultureel erfgoed in de transgemeenschappen aan de TU/e en in de regio Eindhoven. Deze objecten zijn onderdeel van de tentoonstelling. 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Meer lezen

Tijd

November 15 (Dinsdag) 07:00 - December 13 (Dinsdag) 19:00

Locatie

Studium Generale Eindhoven

TU/e Atlas, ground floor

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA