07meiHele dag19julChedino & FamilyA photographic documentary by Julia Gunther(Hele dag)

Details

Chedino and her friends are transgenders, fem gays, drag queens, and gay men. With her second exhibition at IHLIA, Julia Gunther presents a colourful insight into the daily lives of the LGBTI community in the suburbs of Cape Town, South Africa.

For more examples of Julia’s work, take a look at New Dawn, a website about contemporary Dutch photography (in Dutch).

Background information about Julia’s work (in Dutch)

Wij zijn trots dat IHLIA Julia weer mag verwelkomen voor een mooie fototentoonstelling. Haar werk is heel aansprekend, van hoge kwaliteit en sprankelend. Net als Julia zelf.

De foto’s zijn gemaakt in Zuid-Afrika, als onderdeel van Proud Women of Africa. Dit project startte ze in 2008 toen Julia in Kaapstad een jaar bij een productiekantoor werkte. Daar heeft ze veel bijzondere mensen ontmoet en verhalen gehoord, maar ze wist niet zeker hoe ze die verhalen kon vertellen.

Op een gegeven moment kreeg een vriendin borstkanker en toen is ze haar gaan fotograferen om te laten zien wat ze allemaal doormaakte. Helaas is ze een paar jaar later overleden, maar dat heeft bij Julia wel gezorgd voor een “kick in my butt“: ze is blijven fotograferen. Verschillende series volgden, zoals Ruthy Goes To Church, die momenteel nog loopt. Waaronder in New York en Houston.

“Natural, honest and straightforward”

Een ander belangrijk project is de Rainbow Girls, haar eerste tentoonstelling die bij IHLIA te zien is geweest. Het gaat over lesbische vrouwen in townships. Door deze fotoserie ontmoette Julia in 2012 Chedino die betrokken was bij Gender Dynamics, een organisatie voor transgenders. Julia liep daar een keer naar binnen en vroeg naar mensen die zin hadden om hun verhaal te vertellen en toen kwam ze uit bij Chedino.

Volgens Julia was ze vanaf begin af aan “natural, honest and straightforward“. Net als haar vrienden. Bij hen voelt Chedino zich veilig en geaccepteerd: samen staan ze sterk. Je merkt dat in Zuid-Afrika dingen langzaam aan het veranderen zijn en dat de groep rondom Chedino dit illustreert, zoals bij de musicalshows waar Chadino aan meedoet. Ze vindt dit leuk om te doen en dat straalt ze ook uit naar het publiek dat uit allerlei soorten mensen bestaat, van gay tot straight.

Bruiloft

De bedoeling was om bij de opening van de tentoonstelling Chedino uit te nodigen, maar dat is niet gelukt. Maar we blijven het proberen, zeker in verband met het TranScreen Filmfestival dat dit jaar voor de derde keer gehouden wordt: 3 – 7 juni 2015.

Chedino’s toekomst is mooi. Ze heeft een vriend – Julia heeft hem helaas nog niet ontmoet – en met hem wil ze dit jaar trouwen. Julia is eigenlijk niet zo fan van bruiloftsfotografie, maar deze feestelijke dag wil ze absoluut niet missen. Zeker ook omdat deze bruiloft een mooi moment is om het project af te kunnen ronden.

Julia is bijzonder hard aan de weg aan het timmeren. Veel internationaal succes en een prijs viel haar onlangs ten deel. Hoewel er minder persaandacht is voor dit onderwerp – in 2014 was in dat opzicht een ‘topjaar’ door onder andere de anti-homowetgeving van Poetin – is het bijzonder dat Julia hiermee zo’n succes heeft. De reden dat er minder aandacht lijkt te zijn, is volgens haar omdat homofobie in bijvoorbeeld Afrika minder actueel is dan xenofobie. Maar Julia blijft doorgaan en “keeps on shooting“. Onder andere met Proud Women of Africa.

Meer lezen

Tijd

Mei 7 (Donderdag) - Juli 19 (Zondag)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA