18sep19:0021:00(VOL) Andreas Burnier - Queer avant la lettre, tegendraads en vanzelfsprekend feministischMet Elisabeth Lockhorn19:00 - 21:00 Gratis toegang, meld je aan:dewi@ihlia.nl

Details

LET OP: Dit evenement is volgeboekt. Meld je aan om op de wachtlijst gezet te worden.

Op 18 september 2023 is het 21 jaar geleden dat >Andreas Burnier overleed. Op haar sterfdag duiken we met biografe Elisabeth Lockhorn en schrijver Nikkie Dekker in het leven en oeuvre van Andreas Burnier.

Andreas Burnier (1931-2002) was een veelzijdig mens die veel heeft betekend voor de homo-emancipatie en de tweede feministische golf. Wat Gerard Reve op literair gebied betekende voor de mannelijke homoseksueel betekende zij voor de vrouwelijke. In de academische wereld maakte zij zich hard voor een Vrouwenuniversiteit (wat uitmondde in vrouwenstudies) en op activistisch vlak had zij veel belangstelling voor >Paarse September

Het leven van Burnier kwam met uitdagingen die ze met haar eigenheid het hoofd wist te bieden. Als Joods kind werd zij in de oorlog in zestien verschillende onderduikgezinnen geplaatst, als lesbienne en ‘transgender avant la lettre’ worstelde zij met haar identiteit, hetgeen zijn weerslag vond in indringende romans als >Het jongensuur, >Een tevreden lach, >De literaire salon. Als antroposoof en wetenschapper waagde zij het te vloeken in de Kerk van de Rede. In een tijd dat de ziel werd afgeschaft had zij de euvele moed het over een ziel te hebben.  

Elisabeth Lockhorn publiceerde de biografie Andreas Burnier, metselaar van de wereld in 2016. In 2022 kwam de herdruk van dit boek uit. Het boek werd genomineerd voor de M.J. Brusse prijs voor het beste journalistieke boek en voor de Erik Hazelhoffprijs voor de beste biografie en bekroond met de Henriëtte de Beaufortprijs 2016 van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Daarnaast publiceerde zij onder meer de literaire interviewbundels Geletterde mannen en Geletterde vrouwen. 

Elisabeth Lockhorn

De debuutroman van Nikki Dekkerdiepdiepblauw (De Bezige Bij, 2022) werd lovend ontvangen en genomineerd voor de Bronzen Uil (shortlist) en De Boon (longlist). De Volkskrant riep haar uit tot literair talent van 2023.

Nikki Dekker door Keke Keukelaar

Wat mensen zeggen over de biografie Andreas Burnier. Metselaar van de wereld

‘Het werk van Andreas Burnier is van onschatbare waarde geweest voor het zelfbewustzijn van lesbiennes. Zij schreef er niet alleen ongeëvenaarde wijze over, zij leefde het ook.’ (Maaike Meijer) 

‘Het is ongebruikelijk om via een biografie het werk van een auteur ingetrokken te worden maar het boek van Lockhorn maakt dat ik de komende maanden op de bank zit met het oeuvre van Andreas Burnier.’ – (Nina Polak) 

‘…duidelijk rijst het beeld op van iemand veel verloor, maar ook veel won, die een androgyne persoonlijkheid neerzette die haar omgeving betoverde en inspireerde.’ (Marja Pruis in de Groene Amsterdammer) 

Meer lezen

Tijd

(Maandag) 19:00 - 21:00

Locatie

Huis de Pinto

St. Antoniesbreestraat 69

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA