3. Genderdiversiteit

Genderdiversiteit gaat over de vele verschillende vormen waarop mensen uiting geven van hun gender, ofwel hun genderexpressie.

Er zijn mensen die zich niet herkennen in het gender dat aan hen is toegewezen bij hun geboorte. Iemand kan zich bijvoorbeeld meer mannelijk of vrouwelijk voelen, een combinatie van beiden, of geen van beiden. Deze mensen identificeren zich dan vaak als genderqueer, genderfluïde, of non-binair.

In de samenleving is er steeds meer aandacht voor genderneutraliteit. Zo hebben steeds meer gebouwen genderneutrale WC’s en hebben winkels zoals de HEMA meer aandacht voor genderneutrale kinderkleding. Ook de NS probeert alle treinreizigers op een inclusieve manier aan te spreken. Op stations wordt daarom voortaan omgeroepen met ‘beste reizigers’ in plaats van ‘dames en heren,’ om zo mensen van alle genderidentiteiten aan te spreken.

In Nederland zijn er verschillende organisaties die zich inzetten voor de acceptatie van genderdiversiteit. Transvisie en TNN komen bijvoorbeeld op voor de belangen van transgender personen.

Daarnaast zijn er veel andere organisaties, zoals Emancipator en Women Inc., die zich inzetten voor de emancipatie van mannen, vrouwen en genderdiversiteit.

TitelSoortLocatieReferentie
Het Gender doeboek voor scholen : Op weg naar een genderinclusieve school voor primair en voortgezet onderwijs / Sophie Schers & Eelste Abels.
Transgender Netwerk Nederland, 2020. 39 p.
BoekOnlinehttps://www.transgendernetwerk.nl/wp-content/uploads/TNN_Genderdoeboek-voor-school.pdf
Genderidentiteit – Iedereenisanders.nlWebsiteOnlinehttps://iedereenisanders.nl/ontdek-leer/genderidentiteit
Genderkinderen : geboren in het verkeerde lichaam / Ellen de Visser ; voorw. Dick F. Swaab ; Sarah Wong.
Zwolle: Jonge Hond, 2010 – [184] p.: ill.
BoekIHLIAN289681
My gender workbook : how to become a real man, a real woman, the real you, or something else entirely / Kate Bornstein ; with ill. by Diane DiMassa.-
New York, NY [etc.] : Routledge, 1998. – 272 p. : ill. ISBN: 0415916739 2nd Revised Edition: Routledge, 2013
BoekIHLIAN259902
Niet iedereen past in een (wc-)hokje : Het alternatief voor ‘heren’ en ‘dames’ : Waarom de genderneutrale wc zijn intrede deed / Vera Spaans.
In: Parool, 09-03-2019, p.
ArtikelOnlineLink
(N305030)
M/V en verder : Sekseregistratie door de overheid en de juridische positie van transgenders / Marjolein van den Brink, Jet Tigchelaar. –
Utrecht : UCERF ; [etc.], cop. 2014. – iv, 188 p. + Bijlage 7.
RapportOnlineLink
(N296700)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA