7. Verschillende groepen

Zoals in de inleiding gezegd: er was een sterke afkeer van alle niet-heteroseksueel gedrag. Niet-heterogedrag stond in een heel slecht daglicht. Openlijk zijn over je identiteit of zelfs je zoektocht naar je identiteit was moeilijk.

Er waren in die periode homoseksuele mannen actief die zichzelf zo benoemden. Dat gold ook voor enkele lesbische vrouwen, maar er waren meer vrouwen actief die zichzelf niet lesbisch noemden, maar die wel in een of andere relatie met een vrouw leefden. Bij de biseksuelen was de schrijver en communist Jef Last een belangrijk persoon.

Bij de ti en q ligt het ingewikkelder. De woorden transgender, intersekse en queer waren er eigenlijk niet. Verhalen over transgender soldaten zijn er wel in het buitenland, maar dan gaat het over mensen die ergens na WOII soms een transitie ondergingen. Ook uit de buitenlandse literatuur zijn er verhalen over crossdressing als vorm van entertainment in de legers. In Nederland moet het onderzoek hiernaar nog beginnen.

DGB = Digitale Bibliotheek (alleen toegankelijk voor IHLIA-personeel) | Tss = Tijdschrift | Cat. = Catalogi | ODE3 = boek is te vinden op het IHLIA-plein (3e etage OBA Oosterdok)

TitelSoortLocatieReferentie
Videofragment BBC: Meet the 99-year-old transgender WW2 veteranWebOnlinehttps://www.bbc.com/news/av/uk-england-south-yorkshire-45937939
Artikel The National WWII Museum New Orleans: From GI Joe to GI Jane: Christine Jorgensen’s StoryWebOnlinehttps://www.nationalww2museum.org/war/articles/christine-jorgensen
A lovely war: male to female cross-dressing and Canadian military entertainment in World War II.
Laurel Halladay.
BoekartikelDepotN277822
Bestaat er een raarder leven dan het mijne? Jef Last, 1898-1972
Rudi Wester
BoekODE3N308909
Crossing the lines : the story of three homosexual New Zealand soldiers in World War II
Brent Coutss
BoekODE3N310188

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA