Op 15 september 2020 ontving Rijkjan Sikkel uit handen van Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA, het eerste exemplaar van zijn levensboek met als titel Een goede vriend.
Dit is het 38ste boek in de collectie Roze Levensboeken van IHLIA. Met deze collectie legt IHLIA de geschiedenissen van oudere lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (lhbti’ers) vast voor latere generaties en onderzoek.
Over Rijkjan
Na te zijn opgegroeid in Utrecht, en Hilversum verhuist Rijkjan begin jaren zestig naar Den Haag en later naar Amsterdam om daar het studentenleven en zijn homoseksualiteit verder te ontdekken. Uit die tijd stamt ook zijn activisme om te werken aan homo-emancipatie: zo richt Rijkjan de Amsterdamse Studentenwerkgroep Homoseksualiteit (ASWH) op, is hij actief bij het COC en demonstreert hij in 1969 voor de afschaffing van artikel 248 bis.
Na enkele jaren met psychische klachten ontmoet Rijkjan in 1980 Ko met wie hij 28 jaar samen was. Een tijdje na het overlijden van Ko in 2008 krijgt Rijkjan kanker die dankzij veel medicatie redelijk onder controle is.
Samen met zijn huidige partner Arnold start Rijkjan in 2006 Café Oké, een lhbt-ontmoetingscafé voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ook zijn ze samen jarenlang actief voor Zonder Stempel en de laatste tijd ook in hun nieuwe woonplaats Zaandam voor De Zaanse Regenboog.
Rijkjan kijkt – ondanks enkele flinke tegenslagen en actuele lichamelijke beperkingen – terug op een goed leven, waarin hij veel vrienden heeft ontmoet. Zelf hoopt hij ‘een goede vriend’ te zijn geweest voor anderen.
Exemplaren voor de archieven
Naast Rijkjan ontving ook schrijver Michel Otten een exemplaar en komt zijn levensboek in de bibliotheek van IHLIA te staan. Rijkjan heeft ook een levensboek geschonken aan COC Amsterdam. Op advies van Rijkjan wordt bekeken of een grotelettereditie van zijn levensboek mogelijk is.
Colofon
Het levensverhaal van Rijkjan werd opgeschreven door Michel Otten en geredigeerd door Gemma Rameckers. De opmaak en de coördinatie van het drukproces was in handen van Martien Sleutjes. Herman Boers is de coördinator van de collectie Roze Levensboeken.
De productie en presentatie van dit levensboek werd mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van Roze 50+ (ANBO+COC) en de Vrienden van IHLIA.